Wednesday, February 11, 2015

Azam dan hukum fizik

Tajuk kau gempak hahaha...
Azam ni dia suka diam2 study sesuatu benda yang dia rasa 'pelik'
Contoh yang saya ingat,
Pernah dia basuh tangan di sinki, dia perhatikan air tu mengalir masuk dlm saluran sinki tu, mungkin dia tertanya kemana air tu akan pergi? Dia perhati ja lama, aku tengok jalah dari meja makan. Ni baru lepas makan ni.

Kemudian dia tunduk bawah sinki, dia dengar bunyi air. Dia tnya aku lepas dari bawah sinki air tu kemana? Aku cakap cuba la ikut kemana bunyinya.
Dia pun ikut sampai saluran paip tu keluar rumah, sampai situ jalah tapi dia study bukan main lagi, buka air tutup air buka lagi tutup lagi sampai dia puas hati, memang sah air tu mengalir ke situ. Hahaha

OK aku over.

Kami selalu bawa bebudak ni ke Taman Tanjung Aru tepi pantai tu, dulu suka Perdana Park tapi sesak lah sana, ramai sangat orang dan 'bising', tepi pantai best, angin kuat, pijak pasir, (ada jual makanan) hahaha

Masa dorang tengah main buaian, panjat sana panjat sini, jongkat jongkit semua tu, tiba2 Azam cuba untuk balancekan jongkatjongkit tu. Tapi nda boleh balance, dia ambil plastik makanan letak diatas yg ringan. terlebih turun. dia ambil lagi plastik lain, letak lagi, sampai la balance. Kami laki bini perati ja dia dari kerusi, bila dia berjaya balance kan kami tepuk tangan. Terkejut dia hahaha mungkin dia nda sangka kami perati dia dari jauh, lepas tu dia terus lari main buaian.

Biasa nya benda2 begini lah mainan Azam, dia mau tau mcm mana? atau kenapa? 

Aku ckp, Azam belajar rajin2 boleh jadi engineer, jadi ustaz pun bagus. Hehehehe...
Dia mau jadi angkasawan. 
Macam mustahil kalau ikut logik akal kita golongan marhaen, tapi kuasa Allah.
Aku doakan, apa pun jadi pada Azam bila besar nanti , mudahan Allah jadikan dia anak yang soleh. 
Apakah pengukur 'kejayaan' bagi kita?
Adakah dia ada gaji ribu2 itu berjaya?
Hidup yang berlandaskan agama islam itu berjaya?

Sebab tu aku berdoa, walau jadi apa pun, semoga Allah beri dia iman, isteri yang beriman, keturunan yang beriman.

Awalnya minta isteri beriman. Hahaha


Oh aku mau nangis.




2 comments:

Nurul Says said...

ololo azam mentang2 tulisan jawi dikasi tulis jg nama ruminya ikut tulisan jawi..kakaka..

aku kasi zigzag bah gambarku..konon mo jadi anon..anon lah sangat

Wazie Wahidah said...

As.... sampai hati tukar url diam2. Patutla xda nampak update langsung. Paling last pun yg 39w preg Amina tu.. sabo je la. Ehehe.. besar suda dia. Ok. Mau baca entry yg sy terlepas bnyk tu dulu. Hehehe

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...