Friday, September 12, 2014

Kembali bersiaran

Ya aku kembali bersiaran. Ehehehe...

Alhamdulillah aku selamat melahirkan seorang bayi perempuan pada 03hb Jun 2014. Selamat dan dipermudahkan, sangat2 bersyukur.

Namanya Amina Khairunisa.
Jangan keliru sama KakaMira, Amira Khairunisa. 

So, sekarang AbangAzam, KakaMira & AdeMina.
 

Usia kandungan masa melahirkan tu adalah 40weeks + 7days. Sebelum bersalin ada 1 entry kan, dengan macam2 ragam masa mengandung, hah mau melahirkan pun macam2 ragam betul.

Aku start sakit contraction yang memang aku rasa aku akan bersalin pada 22Mei, EDD lagi 2 hari, ok lah lebih kurang kan?

Tapiiiiii, bila sampai hospital, ve baru 2cm. Doc suruh balik lah dulu, kalau duduk hospital pun tiada buat apa, cuma tunggu bukaan. Sekiranya esok sda keluar darah @ pecah ketuban, dtg hospital.

Esoknya, pagi2 ada keluar darah, macam berketul lah, ok siap2 pegi hospital lagi.

Ve, masih 2cm. Hahahaha!!! Perasaan lucu betul, so pegi lah 1B jalan2, makan2. Doc pesan sekiranya tiada tanda bersalin sehingga 3hbJun, sila datang serah diri untuk induce.

Duduk rumah rehat, sakit memang sakit contraction tapi tiada tanda macam yang doc sebutkan. Hmmmm baby masih mau duduk lama didalam.

EDD 25hbMei tapi si baby mahu keluar bulan Jun juga nampaknya, ikut bulan KakaMira.

Malam jam 11pm 2hbJun tu sakit contraction lagi tapi aku anggap itu sakit yg macam selalu aku rasa, betapa la aku 'lali' dengan sakit tu.


Tapi husband cakap baik pegi hospital, mungkin inilah masanya, mcm drama bah.
Pegi la juga hosp jam 12 tengah malam, separuh perjalanan ke hosp, tiba2 rasa sangat2 mau meneran & rasa sangat2 kepala baby mau keluar.

Sampai ja hosp, disuruh urintest, masa kencing tu betul2 macam kepala baby mau keluar, terus ckp sama nurse, tiada masa utk check ve ni sebab memang mau meneran. Nurse suruh tukar baju cepat2 & baring. Masa baring tu ja, pecah ketuban, terus masuk labourroom.

Midwives & doc siapkan itu ini & pesan jgn meneran dulu sampai dorang siap pasang semua hahaha...
Aku sempat juga cakap, aku nda meneran pun memang kepala baby tu mau keluar sudah.
Once dorang cakap 'ok', terus aku push, tadaaaaa keluar lah baby.

Alhamdulillah masa bersalin dipermudahkan semuanya semasa dalam labourroom.
Baby Amina nangis kuat betul sampai Doc pun tegur.
*hmmmm sampai hari ni masih kuat nangis, suara kuat betul*

Masuk wad jam 4 pagi, jam 5petang sdh keluar wad, balik rumah.

Berpantang...




Masih dalam labourroom
Dalam wad
Balik rumah jumpa Abang Kakak


LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...