Friday, August 30, 2013

Mahu juga...

Gambar raya sekeluarga kecil kami...



Raya pertama aku ada share di instagram gambar raya kami yang ambil dari camera handphone, yg mana ada sesi tarik2 skirt oleh Amira.
Aduiiii budak tu klau nda tarik skirt, main tapuk2 dalam skirt, nda boleh lah bagi orang pose lawa sikit. 

Tapi yang ini agak selamat sebab duduk.


Lagi...


Memang susah mau ambil gambar berempat terbaik, kalau nda si Amira tu nda tengok camera, si Azam.

Dan yang paling EPIC.

Perhatikan Azam perhatikan Amira... -.-"


Kami beraya bersama basikal. 
Ini yang terbaik yang kami ada.

p/s belum habis ni cerita raya selagi belum sampai 30 syawal. 

Wednesday, August 28, 2013

Duit Simpanan Raya

Nda tau topik apa yg kami bincangkan sama Ona hari tu di open house Zay, tapi membawa kepada; duit raya budak2 sdh kira atau belum? sudah simpan atau belum?

Aku cakap duit raya anak aku blm kira masih dalam sampul, nda dia percaya.
Balik tu aku whatsapp dia duit raya budak2 ni masih kena ikat getah lagi.
Hahaha... 

Ada yang tiada sampul
Isnin tu aku EL, sebab Amira masih demam2 lagi sikit.
Tapi aktif lah.
Lagipun bapa minta hantar pegi airport jam 10am, ke Tawau.
Ayah & Azam sdh jalan pegi sekolah & kerja pagi2 jam 7am.
Kami jam 9.30am baru bersiap, hantar atuk pegi airport pastu ada tujuan lain selepas itu.

OOTD






 



Buka akaun TABUNG HAJI
Berfikir juga hari isnin mesti ramai orang, tapi nda palah redah ja.
Bila lagi mau buat, alang2 hari ni cuti.
Ternyata bila smpai tu nda ramai orang langsung.
Buat akaun untuk 2 orang budak ni nda sampai sejam.








Lepas siap terus balik rumah.
Tadi aktif betul.
Jumpa katil terus tidur dari jam 12.30 sampai 4pm.
 



Tuesday, August 27, 2013

Ahad lepas TER-jumpa AnangMusnee (mama JnJnJnNunang)

Ahad lepas,
sebab demam Amira macam turun sikit sudah, jadi bawa dorang pegi kedai buku cari buku.
Ya di 1B yang jauh tu haha.
Masa dlm perjalanan tu ada Anang whatsapp dia pegi Suria.
Kami plan mau jumpa, mau bagi dia pendrive. 
Masa dia datang rumah aku open house hari tu ada bagi aku pendrive minta movie.
Adalah beberapa aku bagi.
Pastu dia ckp kalau dia singgah 1B nnt dia whatsapp lagi.

Kami sampai2 ja pegi cari makan dulu @ Sushi King.




Habis makan tu Anang whatsapp lagi dia baru sampai 1B, berjanji di Harris.
Tapi masa aku mau ke Harris aku melencong sikit ke CottonOn Kids.
Sinilah kami berjumpa.
Sempat lagi kemho.
Kemudian kami sambung ke Harris.
Dia pun sambung ke Boboland.

Lepas Harris pun kami ke Boboland juga.


Sampai rumah, Anang whatsapp lagi dia dapat wide shawl di Kamdar & murah.
Siap sent picture lagi.
Pastu aku tanya napa nda bagitau, dia ingat aku sdh balik masa dia masih di Kamdar.
Oh no.
Hahaha, nda palah nang. Lainkali pegi 1B boleh cari lagi.

#SaudaraPositif

Amira naik basikal

Basikal ni atuk belikan masa bulan puasa hari tu, 2 minggu sebelum raya.
Mula2 dia cuma duduk saja di basikal ni, klau kami cuba kasih jalan dia takut. haha.
Lepas tu 2-3 hari minta tolakkan, tapi kena pegang tangannya.

Esoknya aku tengok dia pandai sdh kayuh sendiri, Azam yang ajar!
Bukan la ajar pegang, ajar cakap.
Pandai lah tu bahasanya 
"kasih jalan ja dek, mcm abang, tengok tengok..."

Sepanjang raya, ini sajalah kerja dorang main basikal tiap pagi, petang dan waktu lapang.

Jumaat lepas, malam tu dia demam sikit, panas 37.5c.
Esoknya bangun awal, awal mcm mau pegi sekolah.
Padahal kalau hari biasa hari sekolah bukan main liat mau bangun.
Mau mandi dia cakap, pastu mau main basikal.
Aku layan jalah.










Penat2 main basikal, baring depan tv, hisap jari.



Adik, Kakak ipar dan Biras

Sebab aku adalah kakak dalam keluarga aku (adikberadik), dibawah aku ada 2 orang adik perempuan.
Tapi ada abang, maka aku ada seorang kakak ipar dari abang aku dan bakal adik ipar perempuan 2 orang (adik lelaki 2 orang belum kawin)

Dan, 
Suami aku anak bongsu, ada 3 orang kakak, maka aku ada 3 orang kakak ipar dari belah laki aku. 
Suami aku ada 2 orang abang, jadi ada 1 biras dan 1 bakal biras (BIL sorang belum kawin)
" Oh ada adik ipar 2 orang lain mak " 

Mempunyai adik perempuan dan kakakipar yang banyak adalah sangat seronok bila tiba hari raya dan hari2 lain yang sewaktu dengannya (cth : majlis kahwin)
Sebab kita (read:kami) perempuan sangat suka bergambar. HAHA.
Dan yang jadi mangsa jadi photog selalu ada kaum lelaki. :-)



Belah aku : No.6 - ipar No.1 - aku - No.4
Belah laki : ipar No.4 - ipar No.3 - biras No.1 - aku
Belah aku : No.4 - aku - ipar No.1
Belah laki : aku - MAK MERTUAKU - ipar No.2 - ipar No.4

Belah aku : aku - ipar No.1 - No.4

Beraya Rumah Presiden HCS

Jumaat lepas ada jemputan rumah terbuka dari Presiden HCS.
Dari tahun2 lepas lagi ada menjemput tapi nda pernah pegi.
Sebab ada 'kawan' mau pegi jadi aku pun mau juga lah pegi.

Aku nda pernah smpai kawasan perumahannya ni, jadi berjanji sama Aima dia bus stop Bukit Vor yang mana dia adalah orang Putatan tapi nda tau mana tu bus stop Bukit Vor.
Boleh buang daerah lah ni macam haha.

Kemudian gerak sama2, jumpa Ona di Shell Tmn Austral.


Iman & Umy Ona

Zay, Me & Ona
Lepas balik dari sini konon mau yoyo sama Ona tapi aku lupa yang MIL aku ada buat openhouse juga.
Hehehe.
Sampai rumah MIL pun orang sdh habis2, tapi lauk masih banyak.
Makan LAGI. Nasi Beriyani!!!



Nude Lipstick & Mascara

Aku memang suka lipstick nude, ala2 nude pun boleh.
Tapi selalunya aku jumpa nude pun yang ada pink2 dan moist.

Mahu juga try nude matte. Yang betul2 nude tiada pinkish2.

Setakat nude lipstick aku dari Elianto / TBS / FCC / Maybelinne.
Tapi tulah semua pun moist, mcm aku cakap tadi aku mau juga try nude matte.
Walaupun aku ada 'misai', sebab aku rasa yg pakai nude matte ni mesti seorang yang kulit licin gebus tiada 'bulu' langsung pun, baru lah nampak ke'nude'an nya. HAHA. Minta maaf lah bahasa. 

Tapi belum cuba belum tahu kan.

Jadi kisahnya kemarin aku jumpa nude matte di Maybelinne kaunter watson.
Macam baru ja stok ni sebab aku rajin juga melawat kaunter dorang ni di Servay Putatan.




Harga : RM39.90
walaupun ber'misai'

Sebelum tu, di instagram aku pernah share juga satu mascara yg MURAH (plg penting) & baek punya kualiti sama macam Maybelinne Magnum macam gambar bawah ni.
Kalau sesiapa pernah pakai Maybelinne tu mesti tau betapa bestnya mascara tu sebab basuh pakai air saja & cabut2 sikit.
Senang lah untuk cuci muka (cth : wudhu di tmpat kerja tanpa makeup remover) dan tidak sememeh/meleleh dibawah mata.

Silkygirl Eye Opener (rujuk gambar)


Harga : RM12.90

p/s : Semua kerana instagram.

Thursday, August 22, 2013

Anak-anakku berhari raya

"Dengan sepupu - Raya 1"
"Mengacau orang bergambar - Raya 1"

"Bersedia ke Membakut - Sipitang - Raya 2"

"*Assalamualaikum, kami datang nak beraya* - Raya 2"

"Posing - Raya 3"

"Layan ipad tunggu parents siap - Raya 3"

"Open House TKPN - Raya 3"

"Sudah siap untuk open house - Raya 4"


"Baju sama - Raya 4"
'Panjat suka hati  - Raya 4"


Tuesday, August 20, 2013

Pertama kali beraya bersama semua sekali

Sepanjang perkahwinan, kami suami isteri tidak pernah ada masalah pasal balik beraya rumah siapa.
Sudah set, raya puasa tempat aku, raya haji balik Terengganu.

Tapi tahun ni berbeza, memandangkan semua keluarga ada di Sabah, maka raya tahun ni paling best setakat ni.
Dapat berkumpul semuaaaaaa sekali dihari raya.
Kali terakhir berkumpul seramai ini masa kahwin kakak ipar aku Ita.

Pagi raya lepas solat, mula-mula kumpul dirumah aku dulu.
Salam2, makan2, bagi2 duit raya.
Part paling best, anak ramai lagi best kan HAHA!
Kemudian ke rumah MIL di Lokkawi, dekat ja Lokkawi - Kinarut tu.
10minit.

Dalam sehari tu, ada dalam 3-4 kali kami berulang alik dari Lokkawi - Kinarut.
Tapi nda kisah, asal dapat berkumpul.
Seronok.

Oh dan beraya ke Putatan juga, rumah FIL & familynya.
adik2 ipar pun sana.
Lagi lah berkumpul beramai-ramai.

Petang lepas Asar, bawa family mertua ipar2 semua beraya di rumah family aku.
Sembang2 makan2 sampai maghrib, gerak balik Lokkawi.

Part aku paling suka bila budak2 (cucu2) berkumpul ramai2.
Walaupun macam keribut (HAHA!) tapi serius seronok rasanya tengok.
Sebelah family aku ada 4 cucu.
Sebelah laki aku ada 8 cucu.







 p/s : masih kumpul duit raya.

Friday, August 16, 2013

SAUDARA PEREMPUAN


Lagi best kalau kawan adik kawan kau, kawan kau kawan adik.
Anak kawan anak kau, anak kau anak kawan, BERKAWAN.

Selamat bersaudara secara positif.











LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...