Friday, December 27, 2013

Saya surirumah sepenuh masa :-)

Ya saya seorang surirumah sepenuh masa.

Ditanya :
"Hey kau kerja mana sekarang?"
"Surirumah sepenuh masa"
...
"Tapi buat parttime, jadi kerani cabuk isnin hingga jumaat 8am hingga 5pm"

Hakikatnya!

Dan menjadi surirumah sepenuh masa bukanlah semudah duduk dirumah goyang kaki lebih2 lagi bagi surirumah yg kena buat kerja parttime macam aku.
Semasa buat kerja parttime itu adalah "me time" untuk aku, masa tulah aku boleh check hp, twitter, facebook, instagram laman2 sosial yg sewaktu dengannya atau online shopping :-p
Window shopping (dan shopping), makan dengan perlahan kdg2 makan dgn kawan beramai2 & gosipping, pegi saloon;
semuanya tanpa rasa bersalah tinggalkan anak2 & suami.
Pastikan boss anda baik dan memahami hahaha.

Sebab bila aku bertukar jadi surirumah semula, masa aku semua untuk keluarga.
Dari mengemas, memasak, cuci baju, jaga anak dan syukurlah kerja2 yang banyak nda pandai habis ni ada suami yang tolong.

Mengemas tu ada pecahannya, kemas dapur, kemas bilik, lap habuk etc etc...
Jaga anak tu, mandikan, pakaikan baju, mengajar, bermain bersama etc etc...
Cuci baju, cuci, jemur, lipat, gosok, gantung etc etc...

No "me time" semasa jadi surirumah.
Jangan kata update twitter @ facebook, mau baca timeline pun memang nda lah,hp pun kadang2 nda jumpa, esok mau pegi kerja baru kelamkabut mencari, sebab hp ada lah sebahagian dari "me time". 
Kalau aku muncul waktu malam mungkin anak aku sdh tidur haha.
Makan pula, makan pun kena laju2, lagi2 kalau ada baby.

Seboleh-bolehnya aku mengelak untuk buat overtime terutama sabtu ahad, hey ni kerja parttime jalah apa pula sebok2 suruh org overtime. 
Seboleh-bolehnya...(lah)

Kalau ada sesiapa lagi tanya kau kerja apa?

Jadi, ya aku adalah surirumah sepenuh masa :-)

Tuesday, December 24, 2013

Puding Roti

Minggu lepas aku teringin makan puding roti, yang mana pertama kali aku rasa puding roti masa open house 1 company ni di Sutera. 
Bulan lepas teringin makan crab corn soup yg aku rasa sedap di Beringis Resort.
Semua dapur hotel punya makanan aku teringin, daripada aku pegi sana, baik aku google & buat sendiri. Hehehe...


Tiga bahagian bahan.

Bahan A
2 cawan susu segar
8 keping roti
*Roti dipotong2/dicarik, dan rendam dalam susu segar tadi.
*Rendam 30 minit.






Bahan B
4 sudu  gula halus
2 sudu mentega
2 biji telur
1 sudu teh esen vanilla
1 sudu tepung jagung atau gandum
*Campur semua sekali dan pukul


Bahan C
1 tin susu cair
2 sudu tepung kastard
2 sudu gula
*Ini akan dipanaskan perlahan2 sehingga sebati dan kental (gitu)
*Tapi bahan C ni last sekali
 

Campur Bahan A dan Bahan B


Gaul2 sikit pastu masuk oven, bakar 180c selama 30 minit.
 

Bila sudah siap dibakar, tuang Bahan C tadi diatas dan sejukkan dalam peti ais.




Siap!

*Aku buat ni agak sedap jugaklah tapi bagi lidah aku rasa macam kurang manis, lepas ni aku mau try pakai roti butterscotch pastu letak susu cair banyak sikit di Bahan C.

Wednesday, December 11, 2013

Family Day, office orang lain

Minggu lepas (ka 2 minggu lepas aku lupa hehe), office laki aku ada buat Family Day di Beringis Beach Resort, dekat ja pun dari rumah aku, 20 minit. 
Tapi mungkin sebab office laki aku di area Sepanggar, banyak staff yang tinggal area sana, jadi cuti2 ke Beringis ni rasa bestlah sebab rasa jauh...

Tapi apa pun best dapat bilik free, bercuti free walau dekat.

Check in jumaat pastu malam ada dinner, tema hitam dan merah.
Aku masih kerja lagi jumaat tu, lepas kerja balik rumah dulu, mandi bersiap dari rumah, dengan anak2 sekali.
Laki di sana sudah sebab petang tu dorang mcm ada retreat ka apa ntah.

Lepas isyak kami gerak ke Beringis.

Lambat lah, sebab mau pegi bilik dulu simpan barang, baru ke dewan.
Laki cakap kalau awal ada sesi photo2 dengan photobooth semua tu diluar dewan, family & staff.

Kami sampai tu mula makan sudah.
Ada cabutan bertuah lagi.
Aku harap aku dapat vacum hahaha, tapi dapat multicooker (mungkin lah sbb aku blm tengok lagi hadiah tu sampai hari ni, masih dalam kotak)
Hey bersyukur boleh tak? Hehehe..

Mula2 aku rasa malas mau pegi, dengan keadaan aku yg sekarang ni, tapi aku gagahkan lah juga, bersiap melaram semua tu untuk naikkan semangat makan.
Aku jarang makan yg berat2 waktu malam sebab tiada selera, malam jam 8pm aku sdh tidur selalunya.

Sebelum pegi dewan sempatlah selfie sama Amira...

 




Esoknya, mungkin kepenatan sangat budak dua orang ni, susah betul mau kasih bangun, sudah jam 7am blm bangun, aku pun umpan mandi kolam.

Bilik kami best sebab betul2 depan swimming pool ni, buka pintu bilik ja jalan 10 langkah terus smpai pool.

Dorang bangun, cuci muka bawa pegi breakfast dengan staff & family lain.
Breakfast tepi pantai.

Lepas tu ada sukaneka, tapi sebab anak aku 2 orang sibuk mau mandi sudah, jadi kami bertiga nda ikut sukaneka, terus bawa pegi swimming pool.





Dorang start mandi dari jam 8.30 - 11am. 
Mula2 tu aku memang nda plan pun mau mandi, tengok2 ja dorang di tepi, tapi aku risau si Amira tu, jadi aku masuk la sekali.
Lepas tu demand lagi minta bawa ke kolam dewasa yg 2meter tu. 
Sampai pedas mata aku berendam dalam kolam. 
Jam 11am habis sukaneka, laki ambil alih jaga dorang mandi sekali sampai jam 11.30am.

Pastu lunch dan aktiviti bebas haha...

Anak aku sekarang hari2 minta bawa pegi swimming pool, dulu aku nda kisah pun mau bawa dorang sebab mcm takut air.
Dah besar macam ni ketagihan pula.

Rasa2 mau bawa ke Theme Park Bukit Padang tu.
InsyAllah cuti sekolah ada lagi 3 minggu kan? 
Hehehe.. 

Wednesday, December 4, 2013

Abang jaga adik

Azam kan aku perasan budaknya sangat prihatin dan cepat bertindak mengikut suasana.
Aku nda sangka selama aku pregnant ni, aku alah pada bau masakan yang kuat, dia "ambil tahu" perasaan aku tu, terharunya anak aku jaga perasaan aku T___T

Ceritanya begini, minggu lepas, atuk bawa Azam dan maksu pegi makan sup ikan konlow mee fav dorang di area penampang tu. Fav kami semua lah sebenarnya.
Pastu petang balik kerja aku tanya dia

Ibu     : Azam makan apa pagi tadi sama atuk?
Azam  : Sup ikan kat penampang
Ibu     : Napa tak tapau untuk ibu
Azam  : Ibu kan nda suka bau sup ikan tu? alaaaa manalah azam tau ibu mau makan

Aku macam... rupanya anak aku perasan yg selama ni aku selalu ckp tutup pintu bilik, ibu nda tahan bau makanan, dia simpan dalam hati ( & otaknya).

Kalau malam, aku memang suka suapkan Azam & Amira makan, walaupun kadang2 Azam cakap mau makan suap sendiri, tapi aku lagi suka suapkan dia.
*bukan apa sebab nda mau dorang makan bersepah* hahaha

Hari tu aku cakap sama Azam

Ibu      : makan sendiri lah ok, ibu tak tahan bau ni. 
Azam   : Ok boleh, biar abang suapkan adik sekali, kesian ibu.

T___T

Aku pun biarlah dia suap si mira, saja mau tengok dia boleh buat ka tidak.
Dengarlah arahan2 si abang sama si adik ni suruh makan bagus2, jangan sepah2, kutip nasi klau jatuh. Itu semua arahan aku tu selalu hahaha... Azam ikut apa yg aku selalu buat.

Lepas makan dia tolong mira cuci tangan, suruh mira lap tangan kering2 jangan lap mulut pakai baju, minum air tu duduk jangan berdiri, masukkan kerusi dalam meja, lap sisa air di meja. Terharu nya aku 'dengar' sbb aku dalam bilik ja.

Pastu dorang tengok tv, layan ipad, smpai laki pulang, aku pun tidur.

Laki yg ambil alih tengok budak2, kesian juga dia baru balik, tapi bersyukur Azam sdh besar, Amira pun pandai urus diri juga dibantu abangnya.
Tu belum lagi bab mira mau minum la mau kencing la hahaha...seronok tengok Azam jadi abang.

Ada benda yang kau nda suruh pun dia akan buat, sebab benda tu dia biasa tengok aku buat & aku biasa suruh dia buat.
Contoh lepas dari tandas matikan lampu dan tutup pintu, masukkan baju kotor terus dlm bakul, kemas stationaries lepas pakai, ni semua ni mira la ni yang selalu sepahkan.

Aku fikir macam mana mau ajar mira pula jadi mcm abang, mungkin lepas dia ada adik(?)


 

Thursday, November 14, 2013

Kawan aku kahwin lagi.

Dengan keadaan aku yg 'MALAS' sekarang ini, aku pada mulanya memang malas pun mau pegi wedding kawan aku yg sorang ni. Kawan baik kot dari zaman sekolah menengah :-p, tapi malas. boleh?

Majlis dia malam 6.30pm, hari jumaat, haha.
Tau la kan balik kerja lagi bersiap lagi, memikirkannya pun aku 'penat' untuk pergi sebenarnya. Hehehe...




Tapi aku ready juga baju bajan kasut clutch semua dalam kereta, bersiap dari ofis. 
Budak2 aku minta tolong mak aku ambilkan.
Masih 50-50 antara pergi atau tidak.
Tapi sebab kawan yang lain2 semua pun 'mendesak', yalah bila lagi kita mau jumpa dalam keadaan 'melaram' begini. HAHA!
Mana yg dari KL, drama nda habis2 dari airport KL smpai KK, kesian sangat.
Kalau aku nda pergi, kecewa pula kurang sorang :-p

Beberapa gambar dari kamera handphone kawan pastu whatsapp di grup, yang lain nda datang tu meroyan. Meroyan tengok betapa lawanya kami, matiklah..
HAHA!




Pakai highheels lagi :p
ok ini last pakai




Dengan pengantin yg pakai baju tradisi (ditengah tu)



Ada juga beberapa yg dah plan mau balik KK tapi nda jadi balik.

Tapi seronok lah jumpa dorang, setahun belum tentu sekali jumpa.
Sesekali jumpa tu, tambah anak sorang, jmpa lagi, tambah lagi anak sorang :-p

Secara rasminya, tinggal sorang lagi belum kahwin.
Hehehe. Masih enjoy katanya.

Wednesday, November 13, 2013

Semoga kita layan anak kita baik, anak akan layan kita baik juga.

2 hari lepas kan pegi klinik check up pastu doktor ada bagi ubat "tahan mual" katanya.
Jadi aku try la kemarin, makan 15minit sebelum makan makanan.
Lepas lunch gitu, makin teruk mual aku berpanjangan pula tu smpai ke malam.
Teruk dari hari sebelum sebelum ni, eh apa daaaa ubat tahan mual?

Pastu masa balik lepas ambil budak dari sekolah, sepanjang jalan tu aku pun mual teruk, 
sikit2 uweeeek sikit2 uweeeeek dalam kereta.
Mungkin Azam rasa kesian kan, dia cakap lah.

"Ibu nak muntah?"
"Kesian ibu, ada plastik tak?"

Amira kan selalu duduk depan sama aku, Azam duduk belakang, biasanya layan ipad.
Pastu dia panggil Amira duduk belakang sama dia.

"adek mari duduk sini belakang main ipad, jangan kacau ibu drev (drive)"

si adek yg terkenal dengan sifat defensive-nya berkata.

"manada kacau lah, orang duduk diam2 saja pun, kan bu?"

Ok lah whatever haha.

Pastu dekat sampai rumah tu aku masih lagi uwekkkk uweeeekkk
tapi nda muntah, mual ja mcm tu ja.
Azam bagi sokongan.

"Dekat sudah ni bu, mau sampai sudah ni bu, tahan bu"

Dia ulang2 3-4 kali macam tu sampai lah rumah.

"Ahhh syukur, leganya dah sampai rumah"

Masukkan icon menangis lucu disini hahaha!

Aku terharu keprihatinan Azam tapi paling terharu sokongan terakhir dia tu, sbb Azam
masa umur2 3-4 tahun dia selalu muntah klau terlalu aktif, nda kira lah di rumah ka,
kedai makan ka shopping mall ka, jadi dia selalu ter-muntah di lantai.

Jadi klau dia aktif, pastu terbatuk2 itu tanda dia akan muntah lepas tu.
Masa tu aku selalu cakap.
"Jap abang jangan muntah, tahan, kita pegi tandas"
atau
"Jap abang cari plastik jangan muntah dilantai nnt orang marah"

Pengajarannya, kita bagi sokongan positif sama anak (jangan marah2) itulah yang kita dapat nnt bila terjadi perkara yg sama pada kita.
Pengajaran untuk aku sebenarnya sebab aku banyak marah dia juga :-)
Kita layan anak penuh sabar, semoga kita tua nanti anak akan layan kita penuh sabar juga.

Amin....

Tuesday, November 12, 2013

12 minggu #3

Semalam baru aku pegi klinik untuk buat pregnancy-next-check-up. Hahaha matiklah lambat.
Aku malas gila mau pegi mana2 klau lepas balik kerja, memang aku prefer duduk rumah, BARING.
Macam aku cakap lah sebelum ni, cuti ja duduk rumah, BARING.

Tapi semalam tu aku gagahkan diri juga ke klinik untuk buat scan check darah kencing semua tu.
Aku keluar awal jam 4pm, ambil bebudak di sekolah, pergi UMS ambil laki.
Lepas maghrib gerak ke KK.
Ramainya orang, eh ramainya budak. Budak banyak sakit, kesian juga ada yang baby lagi, batuk demam.
Ingat zaman aku dulu pun baby sakit sikit pegi klinik. :-p

Jadi kemarin aku scan, Alhamdulillah semua ok. 
HB 12.
Berat turun 2kg. -.-"
"tiada selera makan sebab mual"
Pastu doktor bagi sejenis ubat untuk tahan mual "katanya"

Masa tengah tunggu giliran untuk scan tu, kan ramai budak sini.
Pastu laki cakap lah, tengok budak zaman sekarang semua main gadget.
Serius, aku baru perasan ada dalam 7-8 budak semua leka dengan gadget, seorang satu pula tu.
Baguslah dorang main tablet semua tu, behave nda lari.
Tapi anak aku? T____T
Si Azam tu ok lagi, dia jalan2 sana sini tengok vitamin ubat.
Si Mira ya ampun, terlari-lari, panjat-panjat.
Oh my, penat aku tegur ya sekejap ja dia berhenti pastu panjat lagi, lompat lagi.
Aku paksa main ipad, nda mau. 

Sampaikan masa pegi ambil darah tu aku bawa masuk bilik, pastu masa nurse tengah cucuk jarum boleh dia tolak2 badan aku, gilerrrr sakit. 
HAHA.

Last-last aku minta laki bawa dorang pegi makan, aman sikit klinik. 

Balik tu tertidur dikereta, sampai rumah terjaga, main B-Daman pula.
Ni sapa belikan ni B-Daman ni!

Kadang-kadang aku rasa ipad ni penyelamat suasana juga klau kau penat balik mau rehat tapi anak kau aktif semacam haha.
Kalau mau tarik minat dorang main ipad, aku kena install games baru atau movie baru, kalau tidak, memang dorang nda main sudah.

Kena buka buku di KKIA juga ni minggu depan.

Aku mau update majlis ihtifal Azam minggu lepas hehehe.
Insyallah. 
 

Monday, October 28, 2013

Masih fasa 'lemah'

Rutin harian aku sekarang ni, mcm biasa pegi kerja hantar budak2 ke sekolah dulu, balik petang ambil dorang, pastu bermula lah episod BARING. Sampai rumah ja aku mmg tiada buat apa sudah, solat maghrib, baring, masuk waktu isyak, pegi mandi, pastu baring dan terus tidur smpai esok pagi jam 4am. 
Aku pun nda tau apa jadi sama anak2 dan suami aku sepanjang malam tu haha. Teruk betul.

Yang aku tau aku sdh pesan laki aku, bagi makan budak, check homework klau ada, kemas beg sekolah. Lain2 hal aku buat esok pagi. Tapi biasanya aku juga yg buat.

Jam 4-4.30am aku bangun, kesian tgk dorang tidur. Aku iron baju, kemas beg, kemas apa2 yg patut. Jam 6.30 baru kejut budak2 mandi bersiap.

Kalau weekdays aku lembik mcm tu, weekends apa lagi, kerja aku baaaaaring ja.
Aku rasa ada sebulan nda jejak kaki ke Mall haha. ciskeknya itu di fikiran.
Pastu kemarin masa aku baring kelembikan tu mira datang sama aku mau kencing, aku suruh dia pegi sama ayah tolong tp dia mau juga aku yg bawa ke tandas.
kepala aku pening, aku marah dia, dia nangis mengadu sama ayah.
T____T

Iya kesian juga Azamira, dorang klau cuti sabtu petang tu mesti tanya 
"Kita nda jalan ka bu?"

Aku minta la laki aku bawa dorang jalan2 sekitar rumah ja, atau bawa pegi kedai beli2 jajan kasih la lama2 sikit pusing2 naik kereta. Laki pun nda mau pegi tempat jauh2 sbb aku sorang dirumah. Kan biasaannya petang2 bawa dorang pegi Perdana Park sana. 

Kain baju pun laki aku tolong cuci, klau aku ada tenaga aku jemurkan & kutip, klau nda, hmmmm....

Kdg2 aku fikir mungkin aku lembik begini sebab kurang makan,tiada selera langsung.
Makan pun main sumbat2 nasi asal ada isi perut.
Jadi bila nda cukup makan, tulah tiada tenaga, lembik, plus hormon tengah kacau, mual loya pening heartburn, adoiii semualah...
Berat aku turun 2kg last time timbang.

Cepat sikit berakhir fasa ni pleaseeee, paling rindu mau main sama budak2 ni.
Tapi nasib baik juga dorang sdh besar banyak benda pandai buat sendiri & faham bahasa.

Tapi ada cerita best, 
jumaat lepas lepas mandi aku sikat rambut Azam, perbualan kami

AKU : Rambut Azam mau panjang sudah, kita potong lagi lah ok?
AZAM : Kalau potong rambut jadi lurus?
AKU : Manalah lurus, pendek lah
AZAM : Tapi masih gerebo?
AKU : iya, kalau panjang lagi gerebo lagi
AZAM : Potong jalah

Hari ini dorang ada sesi bergambar hujung tahun disekolah.
Lepas tu majlis penyampaian hadiah hujung tahun.
Exam akhir tahun minggu lepas selesai.

Cuti sekolah nanti, maksu tolong jaga dirumah hehe.

 




Friday, October 11, 2013

Pedih ulu hati? apa tu? Heartburn?

Aku seorang yang suka makan pedas/berlada, makan kalau tiada rasa pedas memang kurang nikmatnya. Hehehe...
Walaupun hari2 makan pedas, setakat rasa pedas sikit diperut lepas makan tu bagi aku biasa ja tu, boleh jalankan kehidupan mcm biasa.
Dan aku nda tau pun rasa pedas dalam perut tu boleh smpai ke jantung ke tekak.

Dan aku baru tau itu lah sebenarnya pedih ulu hati atau bahasa urbannya 'heartburn'. HAHA!

Aku pun blog pasal pedih ulu hati awal kehamilan ni macam lah kehamilan anak pertama, sok manja sok cengeng (ini bahasa urban indon).
Sebab 2 anak sebelum ini adalah sangat nyaman. Alhamdulillah.

Rasa lemah & mau nangis hari2 kena heartburn ni tau.
HUuuuuuuu...
Makan tiada selera.
Bila perut kosong, makin jadi2 lah gas tu sampai tekak.

Pastu aku pun dengan bimbonya google 'pedih ulu hati kehamilan'
Link http://www.babycenter.com.my/a25004833/pedih-ulu-hati

Dibawah tu ada bagitau cara elak atau kurang rasa pedih ulu hati tu.
Kamu boleh baca dilink.

*aku paksa diri aku makan 'sesuatu'
*tidak makan pedas langsung (selera pun tiada mcm mana?)
*baring seperti duduk
*diofis duduk tegak jangan bongkok
*ini paling hebat, minum susu. Aku mana suka minum susu, lagi2 susu kambing. Tapi aku gigih lah juga beli susu kambing & susu lembu desa, ini susu fresh. 
(jadi mau tau susu fresh tengok expired date cuma seminggu mcm tu, mmg fresh la tu)

Ceritanya, aku fobia bau susu kambing, aku pun pujuk lah hati. 
"ini sunnah susu kambing Allah akan bantu"
Minum pakai straw sambil tutup hidung, rupanya aku minum sebotol sekali teguk dengan perasaan nyaman dan sedap sekali!

Sama macam susu lembu, aku selalu ambil perasa coklat, tapi ni kali perasa asli.


HAHA!

Ini sangat menakjubkan, terima kasih ya Allah.

Dan dari hari tu aku minum susu kambing/susu lembu fresh DESA FARM sekali sehari kadang dua heeeee :-)

Alhamdulillah, heartburn kurang. Tapi selera makan masih tiada, makan pun kena paksa.




Tuesday, October 1, 2013

Sukan sekolah & Birthday Azam

ALHAMDULILLAH masuk bulan oktober.

September lepas ada beberapa cerita yang terlepas yang belum update dalam blog.
Tapi aku kasih buat dalam 1 entry lah ni.

Semua cerita hujung2 september.

26.9.2013 BIRTHDAY AZAM KE-5 TAHUN

Hari khamis, tapi kami plan mau buat makan2 hari sabtu, yalah kan hujung minggu. Semua cousins boleh hadir, stay lepak sampai malam.
Kalau buat makan2 ni, org dewasa ja ni lebih ni, berkumpul cerita smpai lewat malam.
Kanak2 apalagi, main nda ingat.

Jadi kami buat hari sabtu malam. 
Simple2 ja makan2 sesama keluarga.
Beli kek "minion"
masak2 goreng2 sikit.





28.9.2013 SUKAN TAHUNAN

Hari sabtu pagi, sebelum party makan2 birthday Azam malam tu, taski Azam ada buat sukan tahunan di Tanjung Lipat, Likas.
Ada 9 kumpulan, dari taski ABIM Putatan, Tuaran, Sembulan, Bandar Sierra, dan lain2 lah aku nda ingat.

Jam 6.30am sdh gerak awal dari rumah.
Malam sebelum tu, Azam baru dapat baju sukannya siap topi, pastu kena pakai kasut putih,
selama ni Azam pegi sekolah pakai kasut hitam, kena beli kasut putih pula.
Tidur lengkap baju sukan, topi & kasut. Hahaha...

Seronok lah sukan taski ni jumpa ibubapa anak2 yg 1 sekolah dengan anak kita.
Pastu sokong kumpulan sukan dorang. "pompom girl"
Boleh pula jmpa ex-classmate & rupanya anak dia 1 kelas sama Azam selama ni.
Rasa mcm lucu tau :
"mana anak mu?"
"Tuuuuu Aiman, mana anakmu"
"Tuuuu Azam"
Satu kelas!  






Azam ikut kawad kaki, lumba lari, tarik tali dan lari dalam guni.
Kawad kaki ni acara pertama sekali. Taski Azam dapat no.2
ibubapa konsep piknik, bawa lah kami tikar, makanan, piknik disitu, tepi pantai kan.
Masa rehat jam 10.30am gitu, sempat lagi beli layang2. 







 Kepenatan odw balik rumah. 

*Banyak gambar di camera tapi blm transfer, nnt aku update gambar balik dalam blog. 
yang ada dari hp.

DAN

Cerita september kita akhiri dengan berita gembira.

EDD 25/5/2014. 

Thursday, September 26, 2013

Projek Susu Badam

Ini first time ni buat susu badam, baca betul2 ah BADAM, sebab bila aku post projek susu badam di whatsapp group family, dorang baca susu BADAN. haha. Terok!

Pertama, terima kasih macik badam tolong belikan badam 300gram, di gerai-gerai yang ada di Wisma Muis, yang mana minggu sebelumnya tu aku ada pegi juga tapi habis.
Sampaikan macik tu cakap sama macik badam (pembeli) ni tadi "kenapa semua orang cari badam ni?"
Mungkin kah aku? haha.

Ok dan seterusnya terima kasih group2 makanan berkhasiat di facebook, silalah join group yang berfaedah macam ni di FB, ada juga gunanya berfacebook, selain update status luahan perasaan yang mana kau patut minta sama Allah tetapi sebab kau mau semua orang tahu jadi kau post di FB. Eh terlajak. #sarcasm

Ok aku ingat 100gram tu nda banyak, rupanya cukup utk buat 3 gelas susu badam.

1. Rendam 100gram biji badam selama 6-7jam, kiranya sebelum tidur malam rendam, esok pagi boleh projek.




2. Kemudian buang air rendaman (ada orang nda buang, tapi aku buang).

3. Blend badam tadi campur 3 gelas air.

4. Boleh campur 3 biji kurma.

5. Tapis dan minum. Dapat lah 3 gelas susu badam yang rasanya macam susu. ^.^





* Amira boleh habiskan segelas dengan rela hati.
** Azam habiskan segelas dengan paksaan.
*** Segelas lagi untuk ibu lepas disejukkan. 

SELAMAT MENCUBA.




Tuesday, September 24, 2013

Lompat kelas hujung tahun

Taski tempat Azam & Amira ni ada dua bahagian, 1 nursery untuk umur 4 tahun kebawah 1 lagi taski untuk umur 4 tahun dan keatas. 
Dalam taski pula ada 3 kelas mengikut umur la, 4tahun 5tahun 6tahun.

Azam di kelas 5tahun dan Amira pula di nursery. 

Ok ceritanya, sejak 2 minggu lepas, tiba-tiba saja Amira tiap-tiap pagi mau mandi tu mesti ada drama
drama " nda mau pegi sekolah "
drama " nda mau mandi "

Lepas tu makin parah, seminggu lepas sebelum tidur malam tu sudah drama 

drama "adik nda mau pegi sekolah esok"
Awal-awal tu pesan.

Jadi kami risau lah kan, mesti ada 'sesuatu', yg kami ni sudah tentu macam2 fikiran negatif.
minggu lepas setiap kali hantar & ambil balik tu mesti ada sesi perbincangan dengan cikgu nursery.
Bagitau lah Amira ni hari2 "nda mau pegi sekolah"
Ada 3 cikgu, dorang respon kata kalau di sekolah dia aktif, ceria tiada tanda2 murung ka apa ka.
Dia paling ketua, suara antara paling kuat kalau baca doa, nyanyi semua tu.

Jadi kemarin aku pegi lawat dia jam 9.30am.
Aku tengok dia duduk sorang2 di tepi bilk, sebab cikgu sedang suapkan bayi makan.
Lepas tu aku bawa dia pegi kelas abang dia sebab dia cakap mau sama abang.

Cikgu Norasiah yang mengajar tu kata, simpan lah Amira sini sementara, sebab dia faham lah aku mau pegi kerja.
Petang tu ambil dorang balik sekolah, terus Amira cakap dia mau belajar sama abang.
Esok nya masih lagi drama "nda mau pegi sekolah"
Tapi bila sampai sekolah (mungkin dia tahu tiada pilihan untuk tidak pergi sekolah), dia cakap mau sama abang belajar.
Jadinya Amira pun masuk kelas 4 tahun sama cikgu Lina, cikgu kegemaran dia dulu.
Sebelum ni cikgu Lina mengajar di nursery, dorang sangat rapat.

Cikgu Lina pun setuju bawa Amira pegi kelasnya untuk budak 4tahun.
Dan petang kelas cikgu Norasiah. Ganti2 lah.
Tiada lagi drama "nda mau pegi sekolah" harapnya.

Terpaksalah lompat kelas.

Kalau malam, aku selalu buat sesi hafalan surah pendek sama Azam. 
Jadi Amira selalu cakap dia pun mau pandai hafal surah macam abang. 
Dia mau pegi kelas sama abang.
Kelas cikgu Norasiah.

Aku harap sangat2 lepas ni tiada drama lagi.


Monday, September 23, 2013

Tidak tahu siapa yang stress disini

Aku pernah cakap sama suami : anak-anak perlu dibawa keluar bersiar-siar hujung minggu kalau tidak dorang akan stress. HAHA!.
Suami cakap dorang stress ka atau ibu dia yg stress.
-.-"
 
2 minggu lepas aktiviti kami dihujung minggu anak beranak ni melawat rumah to'ki.
Abah kepada Ayah Azam Amira.

Dekat ja sebenarnya di Putatan.
Aktiviti makan, makan, makan...

Dan aktiviti  pergi taman permainan.

Ayah, Abah & Azam

Anak aku nampak comot sebab balik sekolah terus singgah sini.


Selain tu aktiviti bersiar-siar di Mall, lebih kepada aktiviti ibu lah sebenarnya.
Tapi menggembirakan anak juga.

Petronas Twin Towers book stack @ Suria Sabah
Amira cakap buku ni besar, patutnya buku ni banyak lah mira.
Dorang susun buku jadi twin towers.
Ada banyak belon, anak aku apa lagi tidak melepaskan peluang menengang & menampar bebelon.

Lagi aktiviti makan di rumah to'ki


tengok kartun tanpa had sebab org dewasa sibuk makan dan bercerita





Mewarna

Main ipad
Petang, Perdana Park.





Dan mall lagi, 1B.
Dapat jumpa clown & belon free lagi.


Ibu gembira belanja tutty frutty

Lego
Tapi sebenarnya memang macam tulah, kalau sabtu nda keluar rumah langsung, anak-anak aku mesti merengek minta bawa jalan.
Paling senang bawa jalan2 dekat rumah, tapi dorang mesti mau keluar ke Perdana Park Tanjung Aru punya.

Aku bukan apa, aku nda suka disana berpeluh2 pastu maghrib sggah masjid sbb nda boleh balik terus mau pegi makan. Kadang2 kami balik jg maghrib lepas mandi semua baru keluar balik pegi makan.

Tapi sampai kedai makan anak2 aku lowbatt sdh, mengantuk.
Jadinya makan dirumah, paling simple nasi goreng

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...