Tuesday, March 13, 2012

Minggu sosial 3 : Geng Bas Sekolah

Ok lah, dulu sekolah aku nda naik bas pun, jalan kaki ja. Ehehehe

Salah seorang geng sekolah baru bersalin beberapa minggu lepas, dia ni menetap di KL, kerja & kahwin disana.
Tapi bersalin & berpantang disini.

Jadi kami yang lain-lain geng yg masih di Sabah ni plan mau lawat dia dirumah.

New mommy yg paling kanan tu, masa ni kami mau bergerak pulang sdh, hampir maghrib.
Mau pulang baru ingat mau ambil gambar, masa mula2 sampai tu bukan main bercerita nda habis2...



 Haiiiihhh berakhirlah minggu sosial saya yang ceria hahaha... Balik pada rutin.

Monday, March 12, 2012

Minggu sosial 2 : Bloggermama

Mula2 aku nda reply pun tweet ajakan si Lina untuk berjumpaan di Playground,City Mall.

Sebab dalam hati mahu pegi, tapi nda biasa tempat tu. Jadi nda boleh janji, aku cuma berharap diorang yang lain jadi pegi dan aku akan datang kalau dapat.

Nasiblah laki mau drivekan kesini, ditemani Amira saja, Azam masih tidur masa aku mau jalan ni.

Tapi sorry lah Lina & Anang, aku lambat.

Enjoice gambar lagi...

 Lina Marley dengan trademark-nya



 Anang dengan ermm (nda mau digambar)

 Kami

 Kami lagi..
 
 Me & Anang



Ringkasan cerita :
-Si Anang ni sudah berkali-kali aku jumpa, tapi si Lina dari Beluran berhijrah ke KK, first time aku jumpa.
-Lina, digambar sama diluar gambar (live), sama saja, kecil-kecil (ohhh jeles orang slim anak 2 ni)
-Semua gambar aku ni aku tunduk sikit sebab si Anang tegur aku tinggi (pakai wedges), iya orang pendek ni, hairan si Anang aku tiba2 tinggi.hahaha
-Aku suka pashmina si Anang dan polkadot dressnya, aku mau try juga pakai dress 3/4 + long skirt. Eh dress tu kan nang?
-Aku suka long cardigan si Lina, pleated.
-Mulanya hubby suruh aku pegi sendiri, tapi mana pula best jumpa mama-mama tapi nda membawa anak. Sanggup aku lambat sebab ambil Amira dulu dan siapkan dia baru ke City Mall, jauh juga tu Kinarut - Kolombong.
-Si Hannah bah malu2 sama Amira, tapi si Mira suka sama "adik"

Minggu sosial 1 : Sepermainan

Kamu akan tahu kenapa entry ni bertajuk "minggu sosial" lepas aku habis update smpai episod 3.

Ringkasnya, khamis malam jumpa kawan, sabtu jumpa kawan, ahad pun jumpa kawan.

Yang ini kawan sepermainan, kami tinggal sekampung, tapi sekolah lain2 haha.. Teman sepermainan, membesar.. Sehingga habis SPM, biasalah, masing2 keluar mencari ilmu.

Malam tu mula2 mahu makan di Anjung Senja, baru buka semula kan, pastu ada sanggar cheese. Tapi takut hujan, jadi tukar ke UPPERSTAR SURIA.

Aku pun mula2 mau bawa Amira, bila aku tinggalkan Azam dengan mamaku, dia cakap nda payah bawa Amira lah. Hoyeeee!!! Apakah? Hahaha..

sibuk gosip


 sibuk ambil gambar

 lepas tu sibuk upload di facebook

 

 sibuk delete gambar buruk

 Makan pun sikit ja, penat lah perut ketawa.


Banyak gambar candid-candid yang diorang ni ambil, ketawa-ketawa, mengetawakan orang.
Sangat budak-budak, teringat zaman remaja belasan tahun dulu.
ketawa sampai keluar air mata.

Sampai jumpa lagi kawan-kawan.
Ingat tembuni kita ditanam dimana? Hahahah
Ini yang kami selalu cakap bila jumpa... 

Thursday, March 8, 2012

CD = Cloth Diaper , basuhan tangan.

Sejak akhir-akhir ni kan, dalam sebulan dua gitulah, CD-CD si Amira aku cuci pakai tangan. Terharunya T___T

Hahahah...

Tapi kenapa aku cuci pakai tangan nda pakai mesin basuh?

Masa mama aku pegi cuti-cuti cinta Malaysia dia tu di KL awal Feb tu kan, selama 2 minggu jadi kami lah yang mengambil alih management di rumah.

Memandangkan rumah mama ku pakai mesin basuh manual yg dua lubang main pindah2 kalau mau spin tu, jadi aku malas.

Aku rendam saja CD tu dengan sabun satu malam, esok pagi-pagi aku bilas.
Nda sental nda berus ni ah...

Kagumnya aku nda da bau hancing kencing pun lepas kering. Nda sama basuh pakai mesin automatik dirumah ku tu, biasa aku sumbat dan tinggal saja, esok jemur. Tapi masih bau, pastu 2 minggu sekali strip.

Rendam air panas la, cuka la, soak wash la...

Betul-betul tiada bau.

Bersih lagi putih.

Dannnnnn...

Paling penting, lepas penat-penat bilas waktu pagi tu sebelum pegi keja minta la jasa baik suami jemurkan.
Heehhehe...

Ini lagi terharu ah, nda pernah CD si Amira kena jemur sama ayah.

Jadi sampai lah sekarang tu CD-CD semua aku basuh pakai tangan.

Cara-cara:
Rendam dengan sabun didalam baldi semalaman.

Esok pagi bilas dan jemur.

Untuk CD bernajis, sila bersihkan najis dengan segera sebelum rendam, kalau tidak najis-najis akan menggantikan serbuk sabun. Hahahah

Wednesday, March 7, 2012

Wordless Wednesday : Nasi Kukus Ayam Berempah

Monday, March 5, 2012

Kuliah Tafsir Al-Quran

Sejak beberapa bulan yang lalu, saya hadirkan diri sendiri keKuliah Tafsir Al-Quran di Masjid Bandaraya Likas.
Mula-mula tu rasa macam susahnya mau datang, sudah la susah mau datang, susah lagi mau konsisten kehadiran.
Sebab cuti, tiada orang jaga Amira.
Azam tu senang sikit, pas sama atuk or bunda.

Tapi bila difikir-fikir, kan setiap hari sabtu aku selalu minta bbsitter jagakan sebab mau ambil 1 hari untuk dating dengan hubby, nda kiralah makan2 ka tengok wayang ka window shopping ka.

Jadi aku bincang2 sama hubby, aku mau hadir kuliah, lepas Zuhur kita dating.
He said, OK!

Oh ini kuliah utk perempuan ja, program Hijabers Community Sabah.
Penceramah Ustaz Ilham.

Best kuliah ni sebab santai.

Mula-mula tu Surah Al-Fatihah.
Habis, Ayatul Kursi.
Now, Surah Yaasin.

Diselang seli dengan soal-jawab agama.

Kena tau bezakan antara Terjemah & Tafsir.
Terjemah, cuma menterjemahkan perkataan @ ayat ke Bahasa Melayu.
Tapi tafsir, memahami maksud perkataan dan ayat, cerita disebalik turunnya ayat, fadhilat dan sebagainya lah.

Saya nda layak untuk ulas topik2 yang kami bincang, serius nda layak.
Cukuplah saya datang kuliah untuk pemahaman saya dan ilmu untuk didik anak-anak saya.

Kami, yang hadir ke kelas ni mcm adik beradik sudah rasanya.
Lepas kuliah, jemaah bersama, bercerita-cerita, soal jawab.Kalau sudah keluar dari bilik kuliah tu, port perbincangan kami di belakang tempat wudhu & tandas.
Cuma belum ada kesempatan untuk lunch together-gother, kan?

Paling saya suka kalau soal jawab pasal roh, sebab saya ni penakut hantu, jadi untuk menewaskan musuh kita, kita harus kenali musuh kita. hahahaha...
Manusia, selepas mati, roh nya ke alam barzakh, nda kan jadi hantu, hantu tu syaitan/jin.
Sebab kalau ada roh yang menganggu ada dendam apa semua tu kan, kita ingat si mati yg mau balas dendam, NO!

Sikit2 tu nda takut sudahla, tapi masih penakut hantu lagi pun juga, padahal bukan pernah jumpa.
Entah la ya kenapa takut, sebab rupa hodoh ka? mengcekik ka? entahlah..

Banyak betul soalan kami sama ustaz ni kadang2 lari dari topik pun ada.
Tapi soalan kecil2 ni adalah asas kehidupan juga.
Setiap minggu tunggu sabtu, untuk datang kuliah. Kalau nda dapat datang tu, macam sedih ni.
Macam 2 minggu lepas, hampir nda dapat datang sebab bbsitter Amira balik kg, nasib lah adik mau jagakan.
Lepas habis Zuhur, terus balik.

Semoga ilmu yang kami dapat ni diberkati Allah, diberi kelapangan masa selalu untuk hadirkan diri ke kuliah.
Amin....
 

Bedak Asas : Penyelesaian

Ingat lagi masalah Bedak Asas (aku) ?
Yang ini.

Terima kasih yang banyak bagi cadangan.
Kebanyakan tu suruh try bbcream.
Si Ona pun ada bagi aku try bbcream yang dibanggakan tu, hahah...
Sebenarnya ok, tapi saya yang nda suka.
Nda ngam warna kulit, mcm jadi kelabu. Nanti kena kutuk lagi bedak nda sekata la kan?

Dalam tempoh masih mencari-cari foundation sesuai tu, aku balik lah pakai bergilir-gilir Maybelinne Anglefit & Naturactor.
Supaya cepat2 habis.

Sehingga lah ada sms dari TBS, 3 Mac 25% OFF storewide!
Apalagi lah kan, lepas habis kuliah tu (nda dapat solat Jemaah, cuti) aku sama Ona pegi lunch dulu di Restoran Ummi Aisyah, Nasi kukus Ayam Berempah.
Dekat2 sudah tu Alam Mesra dengan 1Borneo.

Jadi aku bercadang untuk try ini...
Extra Virgin Mineral.



Hari ini pakai..
Ok lah kan?
Bau dia lain lah, bau bedak zaman dulu-dulu, tapik best.
Rasa ringan.


Gambar ni pula untuk Lina Marley.
Bundle Top ni, yang ni favorite, sampaikan adik ku balik dari KL kemarin sanggup mau tukar sama Lipstick Bobby Brown nya.
Hey ini top RM5 bah!
Aku janji dia nanti aku carikan dia lagi.
Bundle Naim.

 

And this ZARA jeans gonna be my favorito, muah...
Thanks adik tolong belikan.

Oh ya,
Aku nda pernah blog pasal kuliah setiap sabtu di Masjid Bandaraya Likas.
Tafsir Al-Quran.
Antara TERJEMAH dan TAFSIR.
Ada beza.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...