Monday, March 30, 2009

Maid baru kami *ting* buat mata berkaca..

Entry ini menjelaskan kenapa saya kurang update blog sehingga bersawang2 ke siling, tp saya masih ada masa untuk mengkhatam semua blog mommies2 & kawan2 yg ku follow... Serta meninggalkan jejak dimana patut...

Sekarang dah ada pembantu rumah baru indonesia, bz lah ni menguruskan segala prosuder utk jamin kerjanya.. Tak ku sangka sangat leceh rupanya.. Nak pg Jabatan Tenaga Kerja lah, buat medical check up la, Imigresen la...Dah tu nak minta surat kahwin la, slip gaji laki bini, fotostat dokumen fotostat kitorang laki bini tak nak ke? Tu Azam.. 

Saya bz la mengkaji selok belok menjamin pekerja ni.. tanya melalui pengalaman kawan2 dan ada sorang mommies tu.. Maid dia tak nak basuh kereta, kenapa? Maid dia sdh khatam itu memorandum tenaga kerja asing antara Malaysia-Indonesia di kedutaan Indonesia, salah satu nya tertulis bahawa maid tidak perlu mencuci kereta majikan, apakah? Jadi, itu kawan sudah susah hati sebab dia banyak bijak...hahahaha... Jangan main2 tau sekarang maid sdh bijak dlm mempertahankan hak2 mereka...

Maid saya? sehingga hari ni 2 minggu bekerja, telah meringankan kerja2 rumah saya... jadi sy ada banyak masa untuk goyang kaki sambil menambah berat badan, haishhhh....kalau saya plg kerja saya lihat pasti ada perubahan di dinding,lantai,halaman, dapur dan bilik air kami (kami = bkn rumah ku sorang) Sangat bersih dan memuaskan.. Tapi maid saya suka tidur awal, jadi saya blm berkesempatan nak ajar dia menggunakan laptop (patutkah?) Saya sangat gembira, boleh lah ku belajar buat kek lagi tanpa perlu menunggu Azam tidur dulu..

Siapa ada maid? boleh kongsi pengalaman? Saya budak baru belajar, sila beri tunjuk ajar...

Tersirat - jangan biarkan maid anda buat air kopi untuk suami anda atau melayan suami anda, sila peka!!

Saturday, March 28, 2009

Lagi Keronsang Swarovski..




Thursday, March 26, 2009

AKU BERJAYA AKHIRNYA!!!

Cehh tittle poyo...hahaha.... Syukur Alhamdulillah... Hari ni genaplah Azam berumur 6 bulan, bermakna aku telah berjaya mencapai target jangka pendek ku utk fully BF Azam....hoyey!! Tiada kata lain aku blh gambarkan betapa gembiranya aku hari ini, bangun pagi utk meraikan kejayaan aku mcm aku bangun pagi ni nak nikah...huhuhu... Kami anak beranak bangun saaaangat awal utk meraikannya..cewahh konon lah...


Muka Azam pagi tadi bangun dengan ceria juga seperti sama-sama meraikan kejayaan ku, eh tapi ini kejayaan Azam jg.. Syukur, sehinga hari ni kami sama-sama dpt mengatasi segala rintangan, growth spurt ka, reverse cycle ka, etc... sekarang kena bagi Azam solid food ... Azam dah blh makan...

Setakat ni perkembangan Azam :
- Dah pndai bertiarap, ke kiri ke kanan, kadang-kadang dari kiri ke kanan, debuk! kepala kena lantai....Sian anak ibu...
-Dah blh duduk juga, tanpa sokongan tapi kejap2 la..
-Dah pandai meronda rumah dengan baby walker (oh aku blm pernah tempek gambar Azam dengan baby walkernya)
-Azam suka cakap2 dengan Ayah
-Pandai ketawa besar dah kalau di agah... ni part plg lucu... seronok kalau dengar dia ketawa besar tu..
-Dah blh tengok org kalau kena panggil..terus menoleh..
-Suka capai benda tinggi, benda rendah tak mahu konon, tiada cabaran..haishh

Aku sangat gembira hari ini..

Target seterusnya : 1 Tahun  (InsyAllah)
Doakan aku...




Monday, March 23, 2009

Tag Lagi

Tag ni dah berkurun aku dapat.. baru dpt masa utk buat.. thanks to mama Aqish..
The Rules :
1) Make a list of what u want on ur birthday
2) The list should be 10 numbers
3) Post the image of this award to ur posting
4) Give it to frens of urs.
Here are my 10 wishlists:
1. Aku nak shoping sepuasnya tanpa batasan.
2. Aku nak beromantik candle light dinner ngan hubby aku di tempat yg tiada gangguan
3. Aku nak hadiah banyak2 dari semua kawan2, kluarga dan hubby aku juga...
4. Aku nak kek coklat plg sedap didunia..
5. Aku nak masa tu berlalu dengan perlahan spy blh nikmati hari2 yg indah tu
6. Aku nak bangun pagi buka mata dah ada kat hotel mahal sedia utk lalui hari itu dengan penuh istimewanya..
7. Aku nak rumah banglo sendiri
8. Sepanjang hari tu aku nak dilayan mcm putri raja...hahahaha...
9. Blh aku wish utk celebrate birthday selama 2 hari?? *ngeeeee*
10. Aku nak semua wish aku diatas menjadi kenyataan!! (dengan yakinnya) Amin...


Sunday, March 22, 2009

Puding Caramel

Petang tadi kan, sewaktu Azam tengah tidur, saya curi2 buat puding yg pertama... Saya tau yg saya mmg tak pandai masak segala jenis masakan kuih muih dan sewaktu dengannya.. Saya tak tau apa nama puding ni tapi kawan yg ajar saya buat puding ni kata inilah puding, bagi saya yg memang buta memasak ni, memang ini lah puding..

Puan-puan, biar saya Datin As eh mengarut pl (kuat kan pengaruh rakan sebaya dari Datin Sufira) , Puan As terangkan secara seringkasnya membuat puding ini tetapi melalui gambar ya... Kalau ada yg comot tu minta abaikan, saya kan baru belajar, memang la buat salah sikit, sedangkan budak2 AF pun blh pakai alasan tu apatah lagi saya ni kan??


.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.

Saya tunggu suami saya pulang untuk mencuba! *hoyey!*




Saturday, March 21, 2009

BLOG SKINS

aku bosan tengok AF7 ni!! Ajar aku mcm mana tukar blog skin/layout !! nampak tak kaitannya, bila anda tak suka tgk AF, anda mesti tukar blog skin/layout anda.. jadi kalau anda suka tgk AF ni, tak payah tukar..

TAPI..

Siapa nak ajar aku tukar layout.. Aku suka yang simple2 dan tidak ada pelbagai warna..Aku kan simple vogue orangnya..

TOLONG!!

TIDUR...ZZZZzzzz

AF 7 !!!

Hoyee!! (dengan gembiranya).. Azam sudah tidur (secara paksa rela), blh tgk AF7 dengan aman damai...Sejak seminggu lepas dia tidur jam 11pm!! di ulang 11pm ok.... Gila penat mengantuk ayah ibu dia layan dia punya main huhuhuhu. sepanjang minggu ini, hari ni lah dlm sejarah (seminggu) dia tidur awal.. wohooo..

Ku layan AF7 dahhh... :p sambil minum air longan+kurma merah tp dengan cara memasak yg berbeza kali ini hasil tunjuk ajar Datin Sufira-umi sufira, ntah bila dia bertukar jadi Datin, ni kes pengaruh rakan sebaya dari spa Q la ni! Kalau aku jadi Datin sesuai ke org panggil Datin As vogue.

Azam : Ibu..Ibu..
Ibu : pembetulan, Datin As ok! (sambil buat muka garang vogue-ada?)
Azam : Datin As..Datin As
Ibu : ekekekeke...

Syok kan! Berangan la kau As, Aminnnn.... Doa ramai2 ok? Kalau jadi Datin, mesti kaya ke? ada tak Datin tak kaya? Terus berangan lagi jadi kaya raya Ha Ha Ha! ketawa mcm org kaya..

OK cukup tu Datin As, eh Puan As... jom tengok AF7...


Friday, March 20, 2009

MUTIARA & KRISTAL SWAROVSKI ASLI DARI SABAH


Ku akan mulakan perniagaan online, Menjual Set Mutiara & Kristal Swarvoski asli dari Sabah.. ini contoh dl, nnt aku akan upload lg pic2 set yg lain di http://aksesori-sabah.blogspot.com/
 -Sebarang warna blh request
- Harga tidak termasuk kos penghantaran, Jadi blh pilih courier,
ABX EXPRESS (sampai esok) RM20.00
POS LAJU (selewatnya 2 hari) RM9.00
POS EXPRESS ( selewatnya 3 hari) RM4.00
TS 001 - RM185
TS 002 - RM185


TS 003 - RM100
TS 004 - RM100

Wednesday, March 18, 2009

Tag Blog - Ku Tag - Umi Sufira - Lynda - Intan - Fara - Zety Zin

Dengan penuh kasih sayang lagi aku di tag oleh Azure .. thanks... muahhh...

1) Apakah nama blog anda sekarang dan kenapa anda memilih nama itu?


PERJALANAN MASA DEPAN. Ntah la kenapa pilih nama ni...tiba2 terlintas...hahaha..


2) Apakah link blog anda sekarang dan bagaimana boleh timbul idea untuk menamakannya seperti itu?

http://mrsnoelkhairulniza.blogspot.com/

Nama laki aku tu... hehehehe.. (tak pasal2 dia pula femes sini..habis sedara mara & kawan2 lama dia dpt cari dia balik)


3) Apakah 'method' penulisan dalam blog anda?

Cerita apa2 saja...tentang keadaan sekeliling yg berlaku padaku..


4) Pernah terasa nak hapuskan blog anda? Sebabnya?


Tak pula...tp pernah biar bersawang la.. hahaha



5) Apakah pendapat anda mengenai blog kepada pemilik blog yang tag anda ni?



Azure... 1st time ke blognya - "Wah..nama anak kami sama la Azam..hahaha..."



6) Senaraikan 5 orang yang akan anda tag.

-Lynda
-Umi Sufira
-Intan
-Fara
-Zety Zin

Buat yer kawan2..hehehehe....


Tuesday, March 17, 2009

Sisterhood Award

Thanks Zety bagi award ni...
The rules:


*Place the award logo on your blog.

*Nominate 10 other blogs which show “Attitude and/or Gratitude”

*Link to the nominees on your blog post.

*Comment on their blog that you have nominated them.

*Share the love and link to the person who nominated you

Aku bagi award ini pada semua bekas kawan sekolah aku (tau la kan sapa anda) & member2 baru di blog ini.. Silalah.. hehehehe....





I'm Mum Of the Year TAG!

Award ini dihadiahkan dengan penuh kasih sayang (kan?) dari Umi Sufira
Terharu nya.. ku tak sampai setahun pun jadi mum ni.. dah dapat award.. kekekek..
1. Admit one thing you feel awful about (involving being a mom). Once you have written it down, you are no longer allowed to feel bad. Remember you are a good mom!
- Bila Azam kena jaundice, kena tahan di wad NICU 3 Hari!.. cuma ibu je dibeenarkan bermalam bersama anak. Napa mesti ibu je? Ayah tak pl? Dahlah letih, mengantuk, tak ada orang tolong..Dengan sakit jahitan lagi. Tapi Alhamdulillah, berkat kesabaran ku Azam sihat dan aku telah menguasai teknik menyusukan bayi dengan jayanya!.. Ada story disini.
2. List 7 things you love about your kids, you love doing with your kids, or that your kids love about you.
- Mata Azam sama dengan mata ku, besar..hahaha... yg lain tu mmg sama Ayahnya je.
- Lepas mandi mesti kencing dl kat towel dia tu, tak sempat nak bagi pakai CD pun.. Mesti mcm tu, walaupun cepat2 bagi pakai CD, tp mesti jg kencing.. hairan btl la. Dah kencing tau pl senyum2..
- Azam suka bila ku bawa guna baby carrier tu & masuk kedai.. Habis semua barang dia nak pegang.. Sambil ketawa2 sendiri.. ntah apa dlm fikiran dia..Besar sikit nnt ibu belikan ok?
- Kalau dlm baby walker, bila nampak ibu, trs buka tangan minta dukung.. pandai dah anak ibu kan?
- Ibu suka yang Azam tahu susu ibu adalah susu terbaik utk Azam (macamla anak aku tau dia minum susu apa..ahaha..)
- Azam dah tunjuk keinginan utk makan sbb ikut sama mengunyah kalau nampak Ayah ibu dia makan.. Liur pun meleleh..
- Ibu suka peluk Azam kuat2 sampai nangis... geram bah ! (nah kau keluar bahasa Sabah aku)
3. Send this to 5 other moms of the year that deserve a reminder that they too are the best moms that they can be. Remember to send them a note letting them know you have selected them, and also add a link to your post that directs people back to the person who nominated you.


- Banyak mum dah buat ni kan? so, kena bagi award dgn yg belum lg buat..
- Azza
- Nuroll
- Fara











HUTANG TAG

AKU ADA 3 HUTANG TAG
DARI :

Monday, March 16, 2009

Slumdog millionaire



Orang asyik cerita pasal movie ni best.. menang award la..
Dlm newspaper (online pun newspaper ke? news = berita , paper = kertas.. klau online? news online la kan?) pun asyik puji2 movie ni..
Sabah blm ada jual CD ini (bkn cloth diapers yer)
Atau kah aku ni yg tak cari  jumpa...
Dah beberapa hari minta si suami ku terchenta download movie ini.. tapi bila download, tak ada subtittle pl..
Kan movie ni bahasa Hindi, atau ada yg bahasa english?
Aku nak tgk cerita ni!!!!!
Pinjam DVD korang...
*
Apa motif ku N3 kalerful mcm ni?


Blog Banner

Saja jer..



Saturday, March 14, 2009

workstation @ home

Ada cerita ini disini , dah ada laptop murah baru kan, so tak payah berebut dengan Ayah, kejap angkut naik atas, kejap bawa balik turun... Sekarang aku sudah buka satu workstation di ruang tamu sambil tgk tv, update blog bloghopehope setiap masa..

Aku mengada-ada minta Ayah belikan aksesori kaler pink.. Untuk membuatkan laptop nmpak pink nak beli
Laptop skin tapi tak jumpa yg berkenan...
-Abaikan alas meja mak aku ku yg juga kaler pink...ehehehe... Kebetulan jer..
-Stok EBM hari ini blm sempat nak masuk peti sejuk..
-Makanan ringan... ohh i love chipsmore
-Topi encik hubby yg suka letak merata2... lps tu aku yg kena cari..
Hoyehhh... aku dah bebas dari penjajahan.. 

Friday, March 13, 2009

Tag Ayah Azam

Ku di tag oleh Puan Azza - moro (ni laki dia)..

Rules:Here’s a chance to see how well you really know your husband/boyfriend/lover.Cut, paste and fill in the answers, then shoot, you know what to do. The real challenge is to send it to your husband/boyfriend/lover to see how right you really are.

*
1. He’s sitting in front of the TV, what is on the screen?
-Discovery Turbo.. (gila kereta dia ni)
*
2. You’re out to eat; what kind of dressing does he get on his salad?
 -Salad... mcm tak makan
*
3. What’s one food he doesn’t like?
-Pegedil mak aku buat.. hahahah..tak pandai makan katanya..
*
4. You go out to eat and have a drink. What does he order?
-Mula2 cari mee kari dulu, klau tak ada.. apa2 boleh la.. Bini dia kena buat keputusan. Minum ni pelbagai, semua nak try.
*
5. Where did he go to high school?
-Aihh banyak sekolah dia ni pindah randah.. maklum lah perantau
*
6. What size shoes does he wear?
- 8 or 9 (tgk kasut tu dari buatan mana)
*
7. If he was to collect anything, what would it be?
*
-Kereta lama, pastu buat balik..kumpul banyak2..
*
8. What is his favorite type of sandwich?
-Tuna & Mayonis
*
9. What would this person eat every day if he could?
-Mee Kari...
*
10. What is his favorite cereal?
-Tak pernah tgk makan cereal
*
11. What would he never wear?
-baju yg ketat2..
*
12. What is his favorite sports team?
-B...apa? (aku tak tahu)
*
13. Who did he vote for?
-??
14. Who is his best friend?
-Banyak... hubby i suka berkawan...
*
15. What is something you do that he wishes you wouldn’t do?
-Semua dia sokong.. klau hubby tak bagi, ku pun takkan buat.
*
16. What is his heritage?
-?
*
17. What is his favourite colour?
-black
*
18. What is his habit?
-Merokok waktu jalan jem..(Habit la kan? Hari2 redah jem...dah jadi habit la)
*
19. What is he proud of?
-Our marriage & Our Azam
*
20. Lastly, do you think he will read this?
-Baca kot.. Hari2 suruh dia baca blog untuk bagi pendapat.


Next, org yg aku tag ialah 'my followers' (sikit jer, tak mcm org lain smpai puluh2)

- Lynda

- umi sufira

- Irda

- Nuroll

- Nurul Dhia

- Zety Zin

- mimielola

- Intan (sll tag aku kan?)

 Ok itu saja...



Azam vs Lea

2 hari lepas kami ke rumah mak mertua kesayanganku sempena hari jadi dia... Alahai....
Azam pun jumpa la dgn cousin dia.. Pretty Lea, hari tu ada cerita sikit pasal Lea...
Layan la gmbar budak 2 orang ni..

Lea : Gumuk kan?!! (dia kata Azam gumuk..)
*
*
Sayang Azam...
*
*
Azam lagi besar dari Lea... huhuhuhu
"Bangun pagi, gosok gigi
Cuci muka minum susu...
lalalala..."
-Lea-


Wednesday, March 11, 2009

Ini N3 perpisahan dari saya...


Budak yg saya tandakan anak panah dlm gambar ini adalah budak ofis saya.. Dah resign.. huhuhu
yg kanan tu nak kahwin dan balik kampung... yg kiri tu dapat tawaran kerja kerajaan..
Sukses ya!! (aisehhh mcm indon la pl)
Semoga mereka berjaya...
*
*
Sebenarnya.. ku saja jer nak tepek gambar-gambar terakhir kami bersama...
Korang takkan jumpa supervisor paling vogue baik macam aku tau..
Jangan lupakan kami disini...
Muahhh utk Mimi & Atie..
Kita disini akan rindukan korang berdua terutama Mimi yg mulut becok 24 jam tak berhenti cakap dan Atie yang ...yang apa err??
Dan lagi satu..semoga korang gemukkan badan ok...
*
*
Separuh budak opis aku yg mengambil kesempatan ambil gambar bersama sblm punch kad terakhir
Mimi & Atie...
*
*
budak ni suka interprem klau aku ambik gambar..
*
*
Ok.. cukup Puan As.. balik!!


Tag From Intan ^_^

The RULES

Bold the statements that are true to you.

Italic the statements that you WISH are true.

Leave the Fibs alone.

Then, stab 5 guys/ladies to do the same test.



I miss somebody right now.

I don't watch TV these days.

I own lots of magazines.

I wear glasses or contact lenses.

I love to play video games.

I've tried marijuana.

I have been in a threesome.

I have been the psycho-ex in a past relationship.

I believe honesty is usually the best policy.

I curse sometimes.

I have changed a lot mentally over the last year.

I carry my knife/razor everywhere with me.

I'm totally smart.

I've broken someone's bones.

I'm paranoid sometimes.

I would get plastic surgery if it were 100% safe, free of cost, and scar-free.

I need money right now.

I love sushi.

I talk really, really fast.

I have long hair.

I have lost money in Las Vegas.

I have at least one sibling.

I have worn fake hair/fingernails/eyelashes in the past.

I couldn't survive without Caller I.D

I like the way I look.

I am usually pessimistic.

I have a lot of mood swings.

I have a hidden talent.

I'm always hyper no matter how much sugar i have.

I have a lot of friends.

I am currently single.

I have pecked someone of the same sex.

I enjoy talking on the phone.

I practically live in sweatpants or PJ pants.

I love to shop.

I enjoy window shopping.

I would rather shop then eat.

I don't hate anyone. I dislike them.

I'm completely embarrassed to be seen with my mother.

I have a cell phone.

I believe in God.

I watch MTV on a daily basis.

I have passed out drunk in the past 6 months.

I've rejected someone before.

I have no idea what i want to do for the rest of my life.

I want to have children in the future.

I have changed a diaper before.

I've called the cops on a friend before.

I'm not allergic to anything.

I have a lot to learn.

I have been with someone at least 10 years older or younger.

I am shy around the opposite sex.

I have tried alcohol before.

I have made a move on a friend's significant other or crush in the past.

I own the "South Park" movie.

I would die for my best friends.

I think that Pizza Hut has the best pizza.

I have used my sexuality to advance my career.

I love Michael Jackson, scandals and all.

Halloween is awesome because you get free candy.

I watch Spongebob Squarepants and i like it.

I have dated a close friends's ex.

I am happy at this moment!!

I'm obsessed with guys (on TV).

I study for tests most of the time.

I tie my shoelaces differently from anyone I've ever met.

I can work on a car.

I love my job.

I am comfortable with who I am right now.

I have more than just my ears pierced.

I walk barefoot wherever i can.

I have jumped off a bridge.

I love sea turtles.

I spend ridiculous money on makeup.

I plan on achieving a major goal/dream.

I'm proficient in a musical instrument.

I worked at McDonald's restaurant.

I hate office jobs.

I love sci-fi movies.

I think water rules.

I went college out of state.

I like sausage.

I love kisses.

I fall for the worst people.

I adore bright colours.

I can't live without black eyeliner.

I don't know why the hell i just did this stupid thing.

I usually like covers better than originals.

I can pick up things with my toes.

I can't whistle.

I can move my tongue in waves, much like a snakes slither.

I have ridden/owned a horse.

I still have every journal I've ever written in.

I can't stick to a diet.

I talk in my sleep.

I try to forget things by drowning them out with loads of distractions.

Climbing trees is a brilliant past-time.

I have jazz in my blood.

I wear a toe ring.

I have a tattoo.

I can't stand at LEAST one person that i work with.

I am a caffeine junkie.

I have been to over 15 conventions.

I will collect anything, and the more nonsensical, the better.

I'm an artist.

I only clean my room when necessary.

I like a person of the same sex.

I love being happy.

I am an adrenaline junkie.
 
 
ok... tag pada yg blm buat... aku tengok semua mommies dah buat ni kan?huhuhuhuh
 

Tuesday, March 10, 2009

Kes Kukus Koko Pertama ku...

Yeah...aku telah meng'eksperimen'kan kebolehan aku utk buat kek kukus perasa coklat (guna serbuk koko Van houtten -betul ke ejaan?)..


sebelum kukus...


selepas kukus... tak sempat pindah tempat..dah kena ratah..
haiyo...
Cabaran selepas ini... Puding la pula...wehh, buat puding pun cabaran jg buat ku yg tak pndai masak baru belajar...




Signature

Ku telah berjaya untuk belajar membuat signature... dah semua mommies buat.. aku pun cuba2 la buat sendiri... hehehe.... thanks to umi sufira @ mimi , mimielola, dan Kak Rizza..


Jalan-jalan dengan Ayah Vol.2


Ok.. Nak update gambar2 Azam jalan dengan Ayah... Jalan-jalan beli laptop (yuhuuuu...tak payah berebut pakai laptop lagi. Boleh online sesuka hati ku - Ayah main game)

Semestinya nak tampal gambar Ibu + Azam dulu kan... ready to go...
Tujuan beli laptop bertukar menjadi tujuan mencari barang-barang mainan Azam..
Suka sangat duduk kerusi ni.. fit to body..
Dialog
Azam : ..... (ketawa2 suka) " Ibu, beli la ni"
Ibu : Azam, jangan suka sangat ok? tau tak harga berapa?
Azam: ..... (makin ketawa suka) " tak kisah harga, beli la ibu"
Ibu : Azam, harga ni rm200 tau.. kalau la lintah Ayah kau lintah emas, jgn kan kerusi ni, kilang kerusi pun ibu belikan..
Mahal tau harga dia benda ni...iskkk.... baik aku simpan duit tu dlm SSPN..
Dah habis shoping itu ini.. kita teruskan perjalanan ke UMS, tempat kerja Ayah utk hantar barang... Sementara Ayah siapkan urusan dia, kitorang sempat snap2 gambar.. Ibu & Anak sama je tau..
Tunggu di Mega Lab.. Ku ke tandas,tinggalkan anak aku sorang2 kat situ.. hak hak hak.. berani gila ibu kau Azam..
Tidur di kerusi..
Cak.. Ibu & anak dah bosan tunggu Ayah...
Jom balik!!!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...