Friday, February 27, 2009

Ayam sedap-bukan KFC

Apakah? Ibu masih dlm mood boikot barangan Amerika - Israel dan sekutunya yg mana kedua2 ini bangsa yg merampas tanah org lain...Amerika tu kan penduduk asalnya Red Indian, samalah mcm Israel yg ambil tanah org lain sikit2.. karang ku mention jg bangsa yg nak ambil tanah melayu, kena ISA pl aku..Chup!! Sudah cerita..

Oleh kerana teringin nak mkn KFC- dah dari kecil kena tanam dlm minda, ayam sedap-ayam KFC..huhh.. Ibu nak mkn ayam sedap-ada lg ayam sedap yg lain..Mmg sedap, kat Sabah mmg glemer giler chicken wings ni.. Kwn2 yg asal Sabah berhijrah ke semenanjung samada kekal atau sementara, klau balik Sabah mesti cari ni..

Ku telah beli 10 ketul ayam sedap - chicken wings..

Ayam ni di panggang, peram dl dengan perencah2 rahsia penjual tu..Letak madu jg.. sedap...mmg ayam sedap..
sedap.. mkn smpai tinggal tulang..
Perhatian!! Klau ada sesapa dtg Sabah nak rasa ayam sedap-bukan KFC ni...cari ku..pasti ku syorkan mkn di penjual yg plg sedap..sbb ramai sgt penjualnya..ada yg sedap ada yg kureng jg..so, kita enjoy. eh. so blh calling2 ku ok??

Tag

The challenge is :


- GO to your photos folder in your computer

- GO to the 6th Folder of your photos

- GO to the 6th photos in that folder

- Put the picture on your blog & description of it.

- Invite 6 friends to join the challenge

- Link them in your blog & let them know they have been challenged.



*Here goes...

Dlm pc ni ada 1 jer folder photos.. folder lagu byk ler.. lagu lama.lagu baru.lagu melayu.lagu asing.. apa ku melalut ni...tp folder utk gmbar mmg ada 1 jer...




alamak aiiii....gmbar ni pl yg terkena, klau x silap gmbar ni dec 2007 (lama dah), waktu tu gi honeymoon di tanah semenanjung sekaligus balik kg hubby la jmpa keluarga2...

**abaikan gmbar ku yg masih tak bertudung tu.. ehehehe.. aku kan baru terbuka pintu hati bertudung semasa pregnant Azam 5 bulan..

Budak sebelah tu Pretty Lia, anak kakak ipar ku merangkap anak buahku la budak ni.. utk tambahan makluman, budak ni fully BF sehingga sekarang 2 tahun 6 bln dah (kot), sbb mak dia buat bisnes sendiri tak kerja ngan org.. Lia ni pndai sgt, cepat blajar, mgkin tu kesan dari BF dia (ku agak la)...Gambar ni kitorang kat Palace of the Golden Horses (ala tpt mawi-ekin tu sanding).. stay 3H 2N..aku x pregnant lg timee ni dan ku agak time ni la Azam terhasil..hahahaha...(sensored tau). Ingat tak ku kata gmbar ni dec 2007, Azam lahir Sept 2008.. betulkan?
Ku suka la budak ni..comeyy nak tepek lg 1 gmbar dia la... utk tatapan..



Seterusnya aku nak tag 6 org itu...

1. Nuroll

2. Fara

3. mami Ammar

4. Kak Salwa (blh yer? ku kagumi ibu ini)

5. mama miya (wlupun berada di seberang laut)

6. kak Nana (Sedara jauh)

Sekian..

p/s : klau x buat..ku faham ibu-ibu ni bz belaka... pada tag yg lain x sempat buat lg.. ini kebetulan jer ada masa...




Nak Makan..

Pertama-tama (org sll ckp ayat ni klau buat ucapan kan?) sekali nak minta maaf pada yg meng-tag ku...blm sempat buat sbb ke-bz-an dan kepenatan dgn kerja.. eheheh..Nnt ku buat klau ada masa (weekends kot)..

Aku tak tau nak bagi Azam start makan dah ke blm, sbb ibu ni sian tgk Azam yg mcm nak mengunyah2 makanan klau tgk ibu ayah dia mkn... siap ada bunyi mengunyah lagi tu.. pastu air liur kluar2 menetes... aishhh... ALkisahnya ari tu pg mkn... Azam asyik tgk sudu mkn ibu ni, tgk dari piring ke mulut... piring ke mulut..mulut ke piring sambil mulut Azam  pun ikut nganga.. nak makan dah ke Azam anak ibu?

Minta pendapat mommies yg baik hati semua... apa nak buat??


off topik - Heran, apasal manager ku asyik senyum simpul malu je 2-3 hari ini.Menang loteri ka?.atau dah ada 'isi'? ehehehe...

Thursday, February 26, 2009

Azam 5 BuLaN

26/02/2009 - Azam dah 5 bulan, syukur Alhamdulillah sehingga ari ni Azam masih fully BF, Ya Allah, permudahkanlah semua usaha ku utk BF Azam sehingga 2 tahun..

Hari2 bz keja.sempat jalan2 (sambil mkn) lompat dari satu blog ke satu blog yg lain jer, tak sempat pun nak update, rupanya dah seminggu blog ku bersawang sana sini, skrang tgah ready penyapu nak buang sawang2 tu.. ehehehe.. Bz la sangat konon, bz kerja tak da masa nak update blog ku ini...

Ku sgt bz smpai tak ada masa nak kemas kasut2 yg bertebaran di luar rumah, cuci baju kerja ku yg sdh seminggu tu, cuci baju Ayah yg sebakul bawa balik dari kursus BTN.. tp sebenarnya apa yg aku bz kan?ku bz bermain dgn Azam.. Azam dah pndai dibawa bermain, lgpun dia nangis klau tak dilayan.terpaksa ku layan Azam itu.. smbil ku layan tv (alasan je layan Azam), mlm ini aku nekad akan kemas semua barang yg bertaburan tu, akan cuci semua baju tu, dan akan update blog lg.

Dialog
kawan : Eh As, ko masih BF anak mu?

Aku : Masih (dgn bangganya)

kawan : Aku x sdh, air susu pun x kluar lg..

Aku : Ruginya, ko kan duduk rumah ja, rugi x ambil peluang BF..

kawan : x apalah, nnt dia 4 bulan aku bagi mkn sdh..

Aku : ohhh...

(Dialog dlm bahasa Sabah) ... aku x faham kenapa org ni x mau susukan anak dia sedangkan dia duduk rumah jg, aku btl2 x faham... yg berjauhan dari anak ni pl yg beriya2 bagi anak susu manusia, dia pl bagi anak susu lembu... ishhhh.... Emo aku... serius... :-

Thursday, February 19, 2009

CD dan Azam

walaupun CD dah beli 2 mggu lepas, tapi baru hari ni dpt ambil gmbar Azam pakai CD ni..
suka tau tgk Azam pakai ni, setakat ni ku baru beli 2 CD with 2 inserts.. Nmpaknya nak order lagi ni
Cik Sue..
Nak juga ku tempek gmbar Azam yg ini, comel...geli hati ibu tgk..
hak hak hak... napa ni Azam??
lucu ah...

..:: Kisah cuti mc @ cuti sendiri ::..

Kemarin (org biasa guna perkataan semalam, aku kan org sabah), demam.. Masuk keja jam 9.00, tak tahan kepala sakit, badan sakit, perut pun ikut sakit.. mungkin nak demam, fikir pnya fikir baik aku balik, gi klinik dpt mc, rehat2 dirumah.. Lagipun baju2 hubby blm di kemas lagi.. dia kan nak gi BTN (hari ni dah pigi)..
Dpt mc sehari jer.. tapi malas la nak gi kerja hari ni, nak hantar hubby di muka pintu.. sedihnya aku, hubby pigi 5 hari... kami akan merindui mu b...
Kengkadang aku terfikir jg, aku kan org sabah, apasal N3 aku bahasa semenanjung ni? terfikir jg nak buat N3 bahasa baku... malas la aku fikir balik...
Pagi ni, lepas hubby jln ke BTN, tinggal kami 2 beranak d rumah..

dlm buaian tu Azam, sambil buai2 sambil jln2 di alam maya...
(abaikan penyepit kain, blh tgk diluar tu bunga yg mak aku tanam - dia peminat bunga)
Ingat pasal bunga, ingat bunga yg ada kat blog http://kawaii-wakaii.blogspot.com/ 
 
dia bagi bunga ni kat sapa2 yg nak bunga ni.. ku rasa cantik la jambangan bunga ni.. ambil la tepek kat blog kan?
Sapa nak bunga ni, ambik la... dengan penuh kasih sayang ibu bagi, tepek jg kat blog, lawa tau..
** Aku dah mula rindukan hubby aku.. 5 hari tu tak jumpa.. Kami 2 beranak akan menunggu kepulanganmu Ayah, 20 minit lepas hubby ada sms kata dan bertolak ke Kundasang.. ku pesan padanya, klau ada masa tulis surat utk kami.. Apakah?

Tuesday, February 17, 2009

First Born Tag (agaknyer ni lah tajuk tag ni)

Bila anda di tag, bermakna anda disayangi.. ni perkara baru ibu belajar dlm dunia blogging ni...hehehe... so, tengs pada mimi @ umi sufira sbb tag ibu... dengan penuh kasih sayang ibu akan jawab tag ni jg.. sebenarnya dah 2-3 tak mem bloghoping ni (btl ke?), tetiba berjalan2 melihat sekitar blog, kena tag pl..

kalau nak cerita pasal morning sickness mmg tak delah, sepanjang aku mengandungkan Azam ni, mmg tak cerewet langsung.. muntah2 tu mmg tak lah... ada sekali muntah pun sbb makan sebiji buah betik (sbb sembelit, nak lawas konon tapi mkn byk sgt, muntah la)..tak sempat hadam puun betik tu, muntah la semua smpai penuh singki tu.. MIL & Mak pun heran apasal aku tak kena morning sickness.. Time tu mula terfikir, ohhh agaknya ni msti baby lelaki.. Yg paling ketara buat ibu ni yakin mengandung baby lelaki sbb ibu jadi sangatla pemalas, huh... bangun lmbat gi keja (keja start jam 9am tapi ibu masuk jam 10.30am...ehehehe sbb lmbat bangun).. pastu malas buat keja rumah, cuti je mesti layan tidurr zzzzzzzzzzzz... so, tak delah cerita ttg morning sickness ni.. hehehe..

Here you go mommies - a different kind of survey for change - it's all about your first born! Just copu and paste it in a new note for yourself! lets see how much you remember!

1. WAS YOUR FIRST PREGNANCY PLANNED?
..:: Tidak, ada rezeki trs dpt ok la

2.WERE YOU MARRIED AT THE TIME?
..:: aih mesti lah.. slps 6 bln.

3. WHAT WERE YOUR REACTIONS?
..:: Biasa2 jer.. dah kaawin mestilah nak dpt anak lps tu..

4. HOW OLD WERE YOU?
..:: 25 y.o

5. HOW DID YOU FIND OUT YOU WERE PREGNANT?
..:: Sama mcm ibu2 yg lain, period tak dtg seperti yg sepatutnya

6. WHO DID YOU TELL FIRST?
..:: tau sama2 ngan hubby waktu gi klinik, so, lps tu bagitau parents & PIL

7. DID YOU WANT TO FIND OUT THE SEX?
..:: Nak suprise konon, tp waktu gi scan baby tu, doktor tu ckp ni 'burung' dia..alahai, pecah rahsia..

8. DUE DATE?
..:: 01/10/08 bersamaan 01 Syawal 1429

9. DID YOU HAVE MORNING SICKNESS?
..:: NOPE

10. WHAT DID YOU CRAVE?
..:: Rambutan.. time tu tak musim lagi...huhuhu jenuh la suami ku mencari.. akhirnya dlm bulan ke-7 mertua ku ke KL dan jumpa org jual rambutan, terus beli & bawa balik... Ibu ni kan menantu kesayangan dia..hehehe (perasan)

11. WHO/WHAT IRRITATED YOU THE MOST?
..::  sama ngan umisufira, bau hubby.. tidur suruh dia pakai baju n selimut pun asing2 klau blh suruh tidur bawah, hehehe..

12. WHAT WAS YOUR FIRST CHILD'S SEX?
..:: Boy

13. DID YOU WISH YOU HAD THE OPPOSITE SEX OF WHAT YOU WERE GETTING?
..:: Taklah, nnt blh hasilkan baby girl lagi pl.. InsyAllah..

14. HOW MANY POUNDS DID YOU GAIN THROUGHOUT THE PREGNANCY?
..:: 17kg..hehehehe..

15. DID YOU HAVE A BABY SHOWER?
..:: Napa soklan ni pndai off topic?

16. WAS IT A SUPRISE OR DID YOU KNOW?
..:: soalan ni mcm 'kureng' kan?

17. DID YOU HAVE ANY COMPLICATIONS DURING YOUR PREGNANCY?
..:: Alhamdulillah sihat2 jer

18. WHERE DID YOU GIVE BIRTH?
..:: Sabah Medical Ce, Likas

19. HOW MANY HOURS WERE YOU IN LABOR?
..:: meneran sejam baru baby kluar, pastu jahit luka pl, berehat lg, nurse ajar bagi susu baby lg.. lama jg dlm tu, baru kena bawa ke wad.. Ibu bersyukur sgt nurse tu dengan sepenuh hati mengajar ibu cara nak susukan anak, tu pun nak fedup dah sbb baby susah nak pegang... hhehehe aper daaa...

20. WHO DROVE YOU TO THE HOSPITAL?
..:: Husband la, mak pun ikut sekali.. kitorang di hospital lepas sahur..

21. WHO WACTHED YOU GIVE BIRTH?
..:: Mestilah org yg berkenaan & husband..

22. WAS IT NATURAL OR C-SECTION?
..:: Natural (Alhamdulillah)

23. DID YOU TAKE MEDICINE TO EASE THE PAIN?
..:: NOPE

24. HOW MUCH DID YOUR CHILD WEIGHT?
..:: 3.1kg

25. WHEN WAS YOUR CHILD ACTUALLY BORN?
..:: 26 Sept 2008 bersamaan 26 Ramadhan 1429 ( 4 hari awal )

26. WHAT DID YOU NAME HIM/HER?
..:: Noel Azamuddin Hadi

27. HOW OLD IS YOUR FIRST BORN TODAY?
..:: 4 months 2 weeks

Sekian.

Ibu nak tag pada mommies lain yg blm ditag ok... buat la tag ni, blh sharing (is caring) cerita..

Thursday, February 12, 2009

Bzzzzzz!!!~~~

Ibu sgt bz setiap hari di opis mahupun dirumah.. tiada masa utk mengupdate blog... cuma dpt jalan2 ke blog org lain, kwn2 dan momies2 jer... dlm pada bz tu sempat jg ibu edit2 gmbar Azam ni....hehehe...

*
dan ini...
*
Sekian... smpai berjumpa lagi di N3 akan dtg mengenai CD Azam...

Tuesday, February 10, 2009

Hadiah CD utk Azam

gmbar pengenalan tu nak tunjuk la kiriman ni dtg dari mana...
ya... dari Cik Puan Suraya kita..
beberapa hari lepas (tak ingat tarikh), Ibu ada order CD..sebenarnya dah order dari 2 bulan lps (kot) lagi tapi katanya no stok.. aihhss...tpaksa la tggu awal bln Feb pl.. blm masuk Februari lg Ibu dah siap2 order..
*
utk permulaan ambik 2 dulu la..
Kaler ni Ayah yg syorkan.. kalau ikut hati, Ibu nak kaler biru jg..
tapi ok, nnt order lg kaler biru, kuning, kaler apa ada lg? Kan nak ber CD sepenuhnya..
*
Ingat nak tunjuk brand tu tp camera (murah) ni tak fokus pl..
hehehehe...tapi blh la tgk kan? lunatots tu..
Hari ni baru cuci, esok baru start pakai..nnt Azam dah pakai CD ni, blh letak gmbar byk2 pl..
** blh la jimat duit, nnt Ibu blh lebih banyak shoping... hehehe...Ayah jgn marah haaaahhh...

Friday, February 6, 2009

Tag Movie Romantik

Aku telah di tag oleh Intan ...  Aku tak tau apa motif sebenarnya tag ini, tapi berdasarkan pemerhatian aku dari blog mommy yg lain agaknya tag ni ttg romantik movie yg pernah ditonton bersama hubby.. (betul kah Cikgu Intan? sbbnya Cikgu Intan tak nyatakan dgn jelas)..
Tapi tap..Ibu buat jg la atas dasar pemahaman sendiri.. Tgk ni font kaler pink..romantik gitu.. Sambil2 ibu refresh balik, sambil ibu paksa Ayah tlg ingat kan juga.. Kalau tag movie kartun & thriller tu senang agaknya sbb itu jelah movie kegemaran Ayah.. Ini lah yg termampu diingat
Pirates of the Carribean - Dead man's chest
ini lah 1st movie kami tgk berdua sebagai pasangan kekasih..aisehhh... jadi tuan2/puan2 blh agak lah brapa lama hubungan cinta kami berdua ini...
Blh kira cerita romantik jg lah kan sbb dlm movie ni, sambungan pada Pirate of the Carribean : The curse of the black pearl... Tapi ibu mmg minat gila ngan Johnny Deep ni, sejak ibu tgk movie - Edward the scissorhands (movie ni tgk time sekolah menengah lagi)... Oh mmg minat gila Johnny Deep..
Ingat lagi waktu nak gi tgk movie ni... naik kereta layan lagu 'Aku sedang ingin Bercinta - Dewa' ... Oh betul2 mengembalikan nostalgia la tag ini walaupun ibu dah melalut...
Oh dlm cerita ni kan Will Tuner dah bercinta dgn Elizebeth ni..
Agaknya cerita ni kira romantik bagi ibu sbb ibu yg rasa romantik tgk ngan hubby kali pertama..
Heart
Filem Indon ni cerita ttg cinta 3 segi, biasalah cerita romantik ni mesti ada cinta 3 segi.. ibu tak ingat watak2 dlm cerita ni tapi sedih jg la cerita ni & romantik jg.. Yang plg layan tu soundtrack movie ni... semua layan.. Sampai menutup mata - heart-pencinta wanita... siap buat ringtone hp lg..
cerita ni pun best jg.. pasal bebudak ni..cinta pertama.. mesti semua org dah tgk cerita ni..
Pasal kehidupan orked yg berubah setelah kedatangan Muksin ke kampung ni.. agak romantik jg lah cerita ni cuma wataknya dibawakn oleh kanak2..
movie ni hubby yg bagi ingat... romantik jg lah cerita ni, dari yg lain... tapi mcm byk yg tak masuk akal..
Sebenarnya ibu ni tak suka dgn Fasha Sandha ni... tapi sbb hubby dah bagi cadangan, letak jg movie ni..
Hah ni baru la romantik layan abisss...best cerita ni.. 2 org yg dipaksa kawin atas pilihan keluarga sbb parents masing2 ni berkawan baik.. memula si  perempuan ni tak suka suami dia sbb dia mmg dah ada boyfriend... Tapi akhirnya dia terima jg suami dia sbb keikhlasan suami dia..
(ibu ni kalau bab2 sinopsis dan penceritaan mmg lemah gila....)
Semua movie tu kami tgk di panggung, hubby tak dpt tlg banyak bagi sumbangan idea sbb dia ingat movie yg tak romantik.. mcm  contohnya Remp-it , Impak Maksima, KL Drift (tu movie melayu la)..Yg lain tu madagascar, Bee (ni kartun) Jangan pandang belakang, Kuntilanak (ni cerita hantu) 300, I am legend (cerita omputih)...
Tapi akhirnya ibu dah selesaikan tag ini yer... ok.. fuhh....
Tag telah buat ibu berfikir, cepatnya masa berlalu, baru je aku bercinta, kemudian kahwin, skrang dah ada anak...

Hisap la semua Azam oiii....

Azam dah masuk 4 bulan sekarang... Dan perkembangan Azam yg paling ketara adalah..
Azam suka hisap semua benda dlm tngan nya termasuk la jarinya sndiri... huhuhuhu
Sampai bunyi2 mulut tu hisap...


hisap2 mainanan...
hisap jari  ke hisap tuala tu Azam??
tu dia..hisap ibu jari sambil tgk tv
(discovery turbo - chanel Ayah)
ni la part plg best..smpai bunyi2 mulut tu...

aku bz??!!

Benarkah aku bz?? Bulan Februari sdh masuk hari ke-6 dan aku blm update blog aku lg...
Sampai ofis ja, trs siapkan kerja yg melambak2 awal tahun (masih lg kira awal tahun), baru nak update blog, bos panggil pl...meeting..bla bla bla... ckp 2-3 jam tak henti (tak bagi aku peluang pun ckp).. ok.. kluar opis dah lunch time.. waktu utk menghasilkan stok susu, baru la blh mkn.. Petang baru dpt sambung buat kerja... Huahhhh!!! aku bzzz!!
Sampai rumah.. urus Azam..ini itu ini itu.. mandi..makan..nenen..ini itu ini itu... Masa utk update blog... Ayah pl nak pakai laptop..huahhhh... (Beli laptop utk ibu jg)... baik aku tidur ngan Azam..
Alkisah nya kenapa blog aku bersawang-sawang... tak dpt update...
Tapi dlm pada bz di opis tu..sempat jg bebudak opis aku ni ajak gmbar2 utk buat kenangan (la konon).. Ibu tepek jg lah gmbar2 tu sikit...
aku sorang je mak kat sini..semua masih bujang tau..perawan2 lagi gitu...
tu dia.... tak sedar gemukssss....
p/s : abaikan lelemaks... aku akan update cerita Azam puloksss..... daaa....

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...