Wednesday, December 31, 2008

KeNa Tag ~ FroM InTaN ~

Aku kena tag.. kena buat 16 list mengenai diri sendiri samada kisah terdahulu, terkini atau ter masa depan... Hehehehe... (aku nda pndai la tag ni)..
So, ini 16 list mengenai ku... (kenapa mesti 16, bkn 17, 18, 19)

1. Sebenarnya aku sdh buat list ni sehingga 10, tapi pc tetiba hang, tepaksa la aku buat semula... Susah payah aku fikir tau... Itu kejadian baru kejap tadi..

2. Aku secara rasminya menjadi ibu kepada NoeL Azamuddin Hadi pada 26 Sept 2008 jam 9.11 pagi bersamaan hari jumaat 26 Ramadhan 1429.. (Sepatutnya lahir pada 01 Syawal, kluar awal pl)

3. Secara sahnya menjadi isteri kepada NoeL Khairulniza Muhamad pada 07/07/07...

4. Aku selalu dtg lmbat pg kerja... pagi tadi aku dtg 8.43 pagi.. Punch kad merah..walaupun jarak opis aku dengan rumah cuma 10km...

5. Sangat suka fesyen remaja, sweet 17 ..masih perasan remaja lg la konon...

6. Sangat suka shoping kasut (high heel), baju, seluar jeans, tudung...

7. Tidak suka shoping handbag.. Dlm koleksi cuma ada 1 handbag dlm 1 masa.. Rosak baru beli baru lg..

8. Tidak suka memasak...Masakan sendiri tidak sedap tapi suka mkn masakan mak..mak masak sgt sedap..

9. Suka tgk wayang.. Dulu seminggu sekali tgk wayang..Sekarang ni sebulan blm tentu sekali pg tgk wayang..Oleh kerana rumah dah ada internet, so, download ja movie.. Blh tgk movie sambil nenenkan Azam..

10. Mula berjinak2 dlm dunia blog ni sejak Jun 2008.. Member yg rekemen buat.. Nnt mau tag dia jg..uhuhuhu

11. Suka mkn benda manis2... waktu mengandung pun nda suka mkn masam2 tapi suka mkn manis2 terutama cekelat..

12. (Sambil berfikir)... Sekarang tengah makan oat+milo+roti kering...

13. Mula bertudung sepenuh masa dlm tahun ini semasa aku mengandung Azam 5 bulan (agaknyelah)...atau 6 bulan (kot)..atau 7 bulan(mcm tak)..

14. Aku ada akaun friendster..(blh la add asmara_hati04@yahoo.com) tapi tiada akaun facebook & myspace.. Sekarang tengah menimbangkan utk buka akaun facebook (cam best ja)

15. Susunan perkara yg aku buat bila sampai opis.. on pc - sign in YM - buka friendster - buka susuibu.com - buka kosmo.com.my - baru buat keja....hehehehe bagus tak aku?

16. (Yg last pula susah mau fikir)... hmmm... aku suka mekap... alat mekap yg paling aku gemari adalah maskara.. dan lipstick..dan eyeliner...dan...brapa byk dan daaaaa.....

Aku men 'tag' kepada kawan2 aku yg telah membaca blog ini... Jgn cuba larikan diri..aku tau sapa yg dah baca (kononlah)...

Friday, December 26, 2008

Azam ~ 3 BuLaN ~

Hari ni genaplah Azam anak ibu 3 bulan.. 24/12 lepas patut pigi klinik kena jarum sdh, tapi terlambat, Vaksin sdh disimpan.. so, kena dtg balik jumat 26/12.. hari ni la tu..
Oleh kerana Azam x jadi jarum, bawa Azam pigi Permai Poliklinik sebab ruam di muka tu x baik2 lagi sejak sebulan lepas.. Doktor keling tu ckp, ni sbb ibunya makan x jaga.. jgn mkn byk seafood, ayam & telur... (Oh, kecewanya aku, terpaksa la kawal mkn lg) Nda palah utk anak ibu yg terchenta kan?? Azam kan???
Kemudian pigi Wisma Merdeka, Ayah mau cari kemeja putih..
Dialog sebelum kluar rumah

Ayah: Nda payah bawa stroller kan? Kejap ja cari baju
Ibu: Erm... ok

Dialog selepas keluar klinik

Ayah: Kita jalan kaki ja pigi Wisma, depan ni ja.. dekat..
Ibu: Tapi ibu nda larat dukung Azam la.. berat sdh ni (6.8kg).. Tadi kan ada dialog nda mau bawa stroller, padan muka Ayah.
Ayah: Nda palah, biar aku dukung..

Dengan selambanya kami menyeberangi jalan raya sebatang.. cari kemeja Ayah.. Dan Azam sdh start nangis2 mau tidur.. Dalam hati ibu "kalau bawa stroller tadi kan senang bagi tidur".. Azam pun nangis2 mau tidur, Ayah dengan kelam kabutnya memilih kemeja.. Bila mau bayar, panjangnya line... huhuhu kena tunggu lg.. Lepas bayar ja trs pg kereta..




Azam tertidur selepas letih menangis dlm dakapan Ibu..
Sian anak Ibu
Pemandangan Wisma Merdeka..
Comel tapi kesian.. nangis smpai letih, tidur jg dalam keadaan begini..
Moralnya disini...bawa lah baby stroller walaupun rasa mau jalan tu kejap ja, sbb kita nda tau anak mau tidur nnt mesti inginkan keselesaan..
Hari ini 26/12, Azam pigi klinik sekali lg utk jarum..

Wednesday, December 24, 2008

boring..

boring ari ni keja.. Tiada keja..cari keja pun tiada keja jg.. masuk keja, minum milo campur oat..makan mee goreng...mulakan sesi mengepam..belek2 friendster... ermmm nmpknya ramai org sdh kawin ni pl.. Tapi ari ni balik awal.. Azam ada temujanji di klinik, ari ni kena jarum lg anak ibu yg tersayang ni.. Huhuhu...
Oh rupanya ari ni ada temujanji lunch dengan member lama sekolah...

Monday, December 22, 2008

shoping bersama Azam (baca dgn nada doraemon)

Semalam gi shoping2, almaklum la sekarang kan tengah MEGA SALE gitu... Lagipun ayah dpt bonus. So, si ibu & anaknya si Azam telah membodek Ayah utk shoping..


Ayah urus Azam.. Mata ibu melilau sini sana tgk sale..sale..sale..


Hasilnya ibu telah merembat 2 psg kasut tanpa Ayah sedari menggunakan duit Ayah



Ini pula utk Azam.. sale juga...huhuhuhu..

Bila smpai rumah..belek2 barang shoping (termasuk brgan dapur dsb).. terhasil la dialog ini:

Ayah: Eh.. rupanya aku tiada beli apa2 barang kan?

Ibu: Tulah..tadi ckp mau beli tshirt kaler putih..Napa nda beli?

Ayah: ....... (dengan perasaan yg 'tut')

Ibu: .........(Senyum jer lah sambil angkut barang naik atas & berdoa Ayah tak marah..nnt blh shoping lg, mega sale lambat lg habis ni.. )






~Cherita Budak Opis~

minggu lepas 20/12/2008 ada buat party sikit..makan2 gitu, sempena kami berpindah ke opis baru (yg agak besar, 3x ganda lebih besar dari opis lama).. Bos pun kira2 buat la majlis makan2.. panggil kwn2 dia & kenalan lain utk 'menayangkan' opis barunya yg lawa itu... huk huk huk...






antara budak opis yg gets


sibuk ja...


Azam dengan nenek pun dtg mkn tau..

Byk lg gmbar2 hari tu... nnt upload lg dengan cherita waktu tu yg lebih menarik... huhuhuh.. Ada org kena marah..







Thursday, December 18, 2008

..:: streamyx combo ::..

10.36pm...wahhh gitu... aku online malam2 mcm ni, aku sdh ada internet line sendiri dirumah..aisehhhh... Streamyx combo (ingat nak ambil gmbar modem ku tp camera tak dok kabel pl daaa..)
Azam dah nenen..dah tidur..Ayah gi main futsal, Ibu pun mulakan misi membelek website forum2 susuibu.com... huhuhu aku blh belek sepuas hati dah sesuka hati tanpa ragu2 bos tetiba dtg..(kengkadang tgh best baca topik tpaksa close pl..cover..cover..)
Mari mari mari...kita belek puas2...lalala.. (tapi mataku agak mengantuk la pulakss)

Wednesday, December 17, 2008

Cuti cuti Raya...

seminggu ku bercuti sempena raya haji.. konon2 apply cuti tu mau balik beraya di kg husband..nun di kuala berang, Terengganu.. Tapi, apakan daya mertua ku telah meng'call' kami terlebih dulu mengatakan tak perlu balik la anak menantu cucu ku... disebabkan kampung kita banjir adanya...
huk huk huk..sib baik blm beli tiket tau abah..
Jadi bermula lah episod aku bercuti tu mengadakan seminar/kursus/pemulihan/etc(walau apa gelaran pun) utk Azam.. Budak ni kan tak mau direct susu badan sdh, pndai sdh pilih2 susu plastik..huhhhh....
Walaupun aku mencuba, kengkadang berjaya la jg tp kengkadang tidak berjaya... Sambil2 tu, di kesempatan bercuti2 ni kitorang pergi jalan2 (test stroller baru) ... Azam ni kategori bayi yg susah nak bawa jalan sbb dia klau mo tidur mesti mo berbuai (berayun), adoiiii sengsara btl la klau nangis jerit2  di kereta... Jadi selama 3 ari berturut2 kami bawa dia jalan naik kereta dan menikmati pemandangan shoping kompleks antaranya 1 Borneo & Centre Point..

tgk Azam dengan gembiranya..
Azam sdh pndai tidur tanpa buaian.. Tapi angkut sekali bantal2 dia...
Ini lah wajah Azam selepas bangun tidur dalam stroller nya... mata besar mcm mata ibu daaaa.....
kan dah cakap mata besar mcm mata ibu..
huhuhu Azam kena paksa tidur dlm kereta Ayah... blh pun tidur tanpa buaian..
lalala....tidur dlm stroller lg... Ibu shoping2 habiskan duit Ayah...
Nampaknya program kursus utk membiasakan Azam pndai tidur sendiri (kalau nak bawa jalan) telah agak berjaya.... Tapi program disiplin utk direct breast feeding Azam kureng berjaya... Ibu akan teruskan program tersebut.. Ohhh Azam, ibu mu ini berazam utk bagi Azam susu ibu sepenuhnya sehingga Azam 2 tahun...  Dan ibu sdh dpt 1 lg petua utk misi tersebut, bersediala anakku...

Friday, December 5, 2008

Cabaran baru...


Huk huk huk…(kumulakan blog dengan tangisan ala-ala manja)..masalah baru timbul la pula didalam cabaran aku utk bagi Azam fully BF(breastfeeding).. sudah 4 ari (termasuk kemarin tidak termasuk ari ni) Azam x mau direct BF, dia suka hisap dari botol susu.. Tapi still BM(breastmilk) no FM(formula milk)… yg menjadi masalah nnt ialah :



1.Pengeluaran susu dijangka akan berkurang disebabkan kurang permintaan iaitu kurangnya hisapan dari si Azam..



2.apabila kurang susu, Azam terpaksa ku beri FM yg mana sangatlah tidak ku suka, ohhh Azam.. itu adalah susu lembu, lembu adalah binatang… Pabila besar kelak, Azam akan berterima kasih pada ibu sebab x bagi Azam minum susu lembu tauuu…


Dengan itu, secara bersemangatnya aku telah meminta bantuan dari senior mom (susuibu.com) bagaimana mengatasi masalah ini.. Ramai yg membantu seperti mama-miya dan akak suraya..huhuhu.. tanx akak-akak sekalian.. Aku sebagai ibu Azam yg berazam utk meneruskan cabaran fully BF ini mengumumkan akan bercuti selama seminggu minggu hadapan..



p/s : Selepas ini Azam & ibu akan cuba CD pula, apakah CD itu..Tunggu......


Azam suka tidur pakai comforter

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...